Du kan mycket väl få sänkt garanti-pension av att jobba senare än 67 års ålder. Din inkomstpension höjs, men det blir en sorts nollsummespel som gör att pensionsvinsten nästan helt uteblir för många svenskar.


Mest läst i kategorin
Att jobba längre upp i åldrarna efter att man uppnått sin pensionsålder eller riktålder är ett nästan säkert sätt att höja sin pension med mellan 6 och 8 procent. Men det gäller inte alla.
6 procent högre pension
Ett års arbete efter 66 års ålder, som är riktåldern för dig som är född 1958 och 1959, kan ge dig som har en genomsnittlig lön, mellan 1 500 och 1 800 kronor mer per månad före skatt, hela livet ut. Då ingår både allmän pension och tjänstepension.
Men om en stor del av din allmänna pension består av garantipension så kommer troligen din totala pension inte att bli högre om du arbetar längre. Det beror på att garantipensionen minskar generellt med ungefär hälften av vad din inkomstgrundande pension ökar, berättar Emma Daglqvist som är verksamhetsspecialist på Pensionsmyndigheten för E55.
”De allra flesta får en högre pension genom att jobba längre. Men du som inte har arbetat hela ditt vuxna liv eller har haft en låg inkomst kanske inte får så mycket högre pension även om du fortsätter att arbeta längre upp i åldern”, säger hon.
Senaste nytt
Tips från coachen
Då kan man istället ta ut pensionen vid riktåldern, men ändå fortsätta jobba, för att få ut så mycket som möjligt av sin magra inkomst.
”Ett alternativ kan då vara att jobba och ta ut allmän pension samtidigt och på så sätt få en högre inkomst än om du bara tar ut pension eller bara fortsätter att arbeta. Tänk dock på att det inte är säkert att den totala pensionen blir högre, om du har rätt till garantipension, trots att du väntar med att ta ut den”, säger hon till E55.
Anledningen är att garantipensionen är utformad som ett bidrag som du får om du inte har tillräckligt hög inkomstpension. Då täcker garantipensionen upp med några hundralappar, några tusenlappar eller till och med mer än så, för att se till att du får en värdig ålderdom.
Garantipensionen är en del av det som kallas för grundskyddet, tillsammans med äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.
Man kan inte få garantipension innan man uppnått sin riktålder eller pensionsålder, och går man i pension tidigare än så får man dessutom sänkt garantipension i de flesta fall.
Invandrare och utvandrare får lägre pension
Har man dessutom bott i Sverige under en kortare tid än 40 år får man ytterligare sänkt garantipension.
Men det vanligaste skälet till att man får sänkt garantipension är att man höjer sin inkomstpension. Detta eftersom beloppet som du behöver täcka upp för med garantipension minskar om du får högre inkomstpension.
”Om du är berättigad till garantipension minskar den av ytterligare intjänad inkomstgrundad allmän pension. Garantipensionen minskar då generellt med ungefär hälften av vad din inkomstgrundande pension ökar”, berättar Dahlqvist för E55.
Dessa är gränsbeloppen för att få garantipension:
- Om du är ensamstående och får 18 118 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
- Om du är gift och får 16 407 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
Läs mer om ekonomi:
Svårare att få lån: Regeringens nya lag får tummen upp av proffset
35 000 eller 50 000 i slutlön: Så stor blir skillnaden
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet
Pensionsmyndigheten: Så påverkas din inkomst av sjukersättning
Hälften av MC-förarna är över 55: ”Åldras med sin hoj”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.