Har du en gammal tjänstepension som ligger och skvalpar? Då finns det oväntade kostnader att se upp för. E55 har talat med Stefan Thelenius, pensionsexpert, om hur man ska tänka. ”Man kan hamna i ett moment 22”.


Mest läst i kategorin
Fribrev är ett ord för sådana tjänstepensioner som du inte längre sparar ihop pengar till. Vanligaste anledningen till det är att du bytt jobb och därför inte längre har kvar den löneförmånen.
”De är olika men flesta har mellan åtta och tio olika fribrev. För att veta exakt får man gå in på minpension.se under mina sidor och kolla själv”, säger Stefan Thelenius till E55.
Han är pensionsexpert på Konsumenternas.
”Har man ett litet kapital hos en förvaltare som dessutom har en fast avgift så kan man se sin avkastning slukas av avgiften. I vissa fall kan man till och med se sitt kapital krympa för varje år, om avgiften är högre än avkastningen”, berättar Thelenius för E55.
Flytta sin tjänstepension
Sedan några år kan man flytta sin gamla tjänstepension. Men så enkelt är det inte för de flesta fall, eftersom de flesta tjänstepensioner är överenskommelser mellan arbetsgivarorganisationer och arbetstagare via kollektivavtal.
De gör ofta att du måste ha kvar ditt fribrev inom samma avtalsområde.
”Det kan vara svårt eller omöjligt att flytta en gammal tjänstepension från en pensionsförvaltare till en annan i många fall”, säger Stefan Thelenius.

Dyra avgifter för flytt av fribrev
Dessutom kan det vara en dyr historia.
Flyttavgiften kan vara så hög som 800 kronor per konto. Har man bara en tusenlapp eller några tusenlappar hos en förvaltare så kan man hamna i ett ”moment 22″. Antingen får man se sitt kapital ätas upp av höga förvaltningsavgifter, eller av flyttavgiften”, säger Stefan Thelenius.
För att slippa avgifterna kan man antingen be tjänstepensionsförvaltaren i fråga att göra ett undantag, eller så kan man klaga hos parterna som kommit överens om pensionslösningen.
”Om parterna, facket och arbetsgivarna, föreslår att man ska göra undantag eller specialfall för exempelvis fribrev med väldigt låga belopp så kommer det bli så”, säger Stefan Thelenius.
Läs mer om ekonomi:
Ett tecken på ljusare tider för Sveriges ekonomi
Expert: Slipp ekonomisk oro som sambo – med en okänd försäkring
SPF: Svensk pension sjunker – trots höjd pensionsålder

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.