Danmark genomför en omdebatterad reform av pensionsåldern. I en omröstning i Folketinget höjs nu pensionsåldern till den högsta i Europa.


Mest läst i kategorin
Många har kritiserat lagförslaget om höjd riktålder, både i Foketinget, motsvarande den svenska riksdagen. Även folkrörelser som pensionsorganisationer och fackföreningsrörelsen har protesterat och debatterat.
Protester med stöd av fackföreningar mot höjningen av pensionsåldern har ägt rum i Köpenhamn de senaste veckorna.
Men det lyckades inte stoppa förslaget. En majoritet röstade för att höja pensionsåldern för danskar födda 1971 eller senare till 70 år. Det rapproterar nyhetskanalen DR.
Totalt röstade 102 ledamöter om lagförslaget. 81 röstade för, medan 21 röstade emot.
MISSA INTE: I år får man i snitt 3 000 kronor i premiepension – i månaden
Pensionsåldern är en bomb i dansk politik
Höjningen gäller från och med år 2040.
Danska folketinget fattade under torsdagen beslut om lagförslaget, som har mött kritik från flera håll.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) ville i fjol stoppa framtida höjningar av pensionsåldern i landet, vilket hon sade i en intervju med tidningen Berlingske.
”Den automatik som pensionsåldern höjs med nu tror vi inte på längre. I våra ögon kan man inte bara fortsätta och säga att folk måste jobba ett år längre – och därför är vårt tydliga budskap att avtalet måste omförhandlas”, sade Mette Frederiksen till tidningen.
Högsta pensionsåldern i EU
Men nu är det hennes regering som fortsätter höja pensionsåldern. Till den högsta i hela Europa, skriver BBC.
Förutsättningarna för höjningen av pensionsåldern är en del av det så kallade Välfärdsavtalet som Socialdemokraterna, Venstre och Det Konservative Folkpartiet, De Radikale och Dansk Folkeparti enades om 2006.
Statsministern har tidigare aviserat att det här blir sista gången som Socialdemokraterna röstar för den automatiska höjningen av pensionsåldern.
Men Mette Frederiksen är svävande kring frågan om pensionsåldern mycket väl kan komma att höjas till mer än 70 år i framtiden.

En valfråga i Danmark
Frågan om pensioner är viktig i Danmark. 2019 vann Mette Frederiksen valet mot högern genom att göra pensionsåldern och pensionsnivåerna till valfrågor. Sedan dess sitter hon på statsministerposten – mot ett löfte om att leverera på pensionsfronten.
För att protestera mot pensionsåldershöjningen står en takläggare på ett hustak i Århus och protesterar:
I 18 år har Tommas Jensen krupit omkring på taken i Nordjylland.
”Det är orealistiskt för mig, och det är orimligt. Vi kämpar och kämpar och kämpar, men vi kan inte fortsätta”, säger han till DR.
Den höjda pensionsåldern är en konsekvens av det så kallade Velfærdsaftalen, Välfärdsavtalet, från 2006, som innebar att pensionsåldern skulle höjas i takt med danskarnas ökande medellivslängd.
Läs mer om ekonomi:
I år får man i snitt 3 000 kronor i premiepension – i månaden
Klubbat och klart: 30 procent dyrare medicin för äldre från 1 juli
Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.