E55

Bara 8 procent vet vad "riktålder" är – 5 saker du måste känna till

riktålder
67 är det nya 65, säger Dan Adolphson Björck. (Foto: Fredrik Sandberg/TT och minPension)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Pensionsåldern avskaffas och den så kallade riktåldern införs från och med 2026. Pensionsekonomen berättar för E55 om fem viktiga saker som du måste veta om hur din pension påverkas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en rad förmåner som skjuts upp ett år i och med att pensionsåldern avskaffas. Bland annat får man från och med 1 januari 2026 inte ta ut inkomstpension och premiepension tidigare än 64 år. I dag är åldern 63 år.

Syftet med riktåldern är att skapa ett hållbart pensionssystem i takt med att svenskarna lever längre. Enligt Pensionsmyndigheten baseras riktåldern på prognoser över framtida medellivslängd. Det innebär att gränsen för när man kan ta ut allmän pension kommer att justeras uppåt över tid.

Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på minPension, och listar de viktigaste sakerna med de nya reglerna som träder i kraft efter nyår.

”Många har kvar en mental gräns om att man går i pension vid 65. Men nästa år kommer många av de stöd som man omfattas av i yrkesverksam ålder som sjukdom, arbetsskada om arbetslöshet att gälla fram till 67, som är den nya riktåldern. Men sanningen är att man kan gå i pension både före och efter den åldern”, säger Dan Adolphson Björck till E55.

Men om man går i pension innan eller efter 67 kan få stora konsekvenser för din plånbok.

”Förändringarna efter nyår innebär att man får tänka nytt kring en rad trygghetssystem. Det påverkar exempelvis när du kan få garantipension och bostadstillägg, vad du ska betala i skatt och om du kan få sjukersättning”, säger Dan Adolphsson Björck till E55.

MISSA INTE: Nu kommer 7,9 miljarder rullandes till svenska pensionärer

För det första: Garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Riktåldern påverkar flera delar av pensionssystemet. Förutom den allmänna pensionen påverkar den också garantipensionen, bostadstillägg och möjligheten att omfattas av vissa trygghetsförmåner.

ANNONS

För den som planerar att gå i pension tidigare än riktåldern innebär det i regel en lägre månadsutbetalning, eftersom pensionen ska räcka fler år.

”De stödfunktioner som ingår i pensionssystemet, framförallt bidrag som garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, betalas först ut den månad du fyller 67 år”, berättar Dan Adolphson Björck för E55.

Enligt Pensionsmyndigheten är tanken att riktåldern ska fungera som en ny norm, men det är inte ett tvång. Den som vill kan fortfarande gå i pension tidigare – eller senare.

”Men det är väldigt få som har garantipension som lejonparten av sin pension. De flesta som får garantipension får några hundralappar eller någon tusenlapp. Det finns fortsatt stora möjligheter att kunna välja när och hur den inkomstbaserade pensionen ska betalas ut”, säger Adolphson Björck.

ANNONS

För det andra: Då straffskattas din pension

Du som går i pension tidigare än din riktålder får faktiskt en sorts straffskatt på din pension. Från och med första januari det år du fyller 67 år får du det så kallade förhöjda grundavdraget, som är en skattereduktion på både pension och lön .

Dessutom får man höjt jobbskatteavdrag om man väljer att jobba vidare. Men för den som går i pension tidigare väntar högre skatt på de första utbetalningarna fram till den tidpunkt då skatten sänks. Och för den som är född 1960 eller senare får man skattesänkningen först från och med det år man fyller 68, alltså ett år senare än dagens regler.

”Det kan vara viktigt att känna till att om man går i pension tidigare än sin riktålder så får man inte del av de här skattesänkningarna förrän 1 januari det år man fyller 68 år. Man ska alltså redan ha uppnått riktåldern när året börjar för att få den lägre skatten.”, berättar Adolphson Björck.

riktålder
(Källa: Pensionsmyndigheten)
ANNONS

För det tredje: Är du född 1959 så undantas du

Är du född 1959 eller tidigare har du rätt till garantipension, bostadstillägg, inkomstpensionstillägg från den månad du fyller 66 år (2025). Sjuk- och arbetslöshetsersättning betalas ut till och med månaden innan du fyller 66 år för svenskar som är födda 1959. Du som är född 1959 har dessutom rätt till förhöjt grundavdrag från januari det år du fyller 67 (2026), vilket betyder att du betalar lägre skatt på pension enligt tabellen ovan.

För det fjärde: Kollektivavtalen och tjänstepensionen

De allra flesta svenskar har tjänstepension som de kan använda på ålderns höst. Och de allra flesta svenskar får den tjänstepensionen via kollektivavtalet.

”Riktåldern gäller allmän pension, alltså din inkomstpension och din premiepension som du får utbetald från Pensionsmyndigheten. Det berör inte din tjänstepension”, säger Dan Adolphson Björck.

Många tjänstepensioner görs nu om för att passa in i riktålderssystemet. Men det är två olika pensioner med två väldigt olika regelverk: den allmänna pensionen från staten och tjänstepensionen som arbetsgivare samt fackförbund förhandlat fram.

”Där får man kolla separat vad som gäller”, säger han.

Däremot gäller samma skatt på tjänstepension och allmän pension. Det innebär att den som exempelvis börjar ta ut sin tjänstepension från 65 års ålder först kommer få det förhöjda grundavdraget från den 1 januari det år de fyller 67 precis som för allmän pension eller ett år senare för de som är födda 1960 och senare.

För det femte: Sociala trygghetssystem

ANNONS

Att ta ut pension som alternativ försörjning vid sjukdom är en dålig idé, säger Adolphson Björck. Om man är för sjuk eller sliten för att jobba så förlängs både gränsen för sjuk- och aktivitetsersättning tills den månad innan man fyller 67 år.

”Kolla istället vilka möjligheter som finns till ersättning från Försäkringskassan och försäkringar via jobbet. Åldersgränsen för kollektivavtalad sjuk- och arbetsskadeförsäkring för privatanställda höjs från 66 till 67 år från 1 januari 2026”, säger Dan Adolphson Björck.

Att ta ut sin pension innan riktåldern för att man är för trött eller sliten för att jobba är en dålig affär eftersom pensionen måste räcka till flera år, och man dessutom måste betala högre skatt på pensionsbeloppet under åren innan riktåldern. Då är det mycket bättre att använda sig av de trygghetssystem som finns för sjukdom och arbetsskada.

”Det pågår samtal bland politikerna om att undanta de som har ett långt och slitigt arbetsliv bakom sig, så att de kan få en tidigare pension. Men det är ännu så länge bara samtal”, säger han till E55.

Läs mer om ekonomi:

Nu kommer 7,9 miljarder rullandes till svenska pensionärer

7 500 kronor mindre i pension trots samma lön – ”förstår inte”

Pension: Så kan ditt privata sparande gynnas av krisen istället

Därför höjs pension när du fyller 66 med 600 kronor – i månaden

ANNONS

Så ser världens ekonomiska elit ut – ny databas avslöjar mönstren

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS