Från och med 1 janauri 2026 kommer Sverige inte längre ha en pensionsålder. Istället kommer man få förhålla sig till en riktålder, som avgör hur länge man förväntas arbeta och när man kan gå i pension, meddelar Pensionsmyndigheten.


Mest läst i kategorin
De flesta svenskar vet inte om vad riktålder är för något. Enligt en undersökning som är beställd av Pensionsmyndigheten vet endast 8 procent av Sveriges befolkning vad det betyder. Ändå är det just riktåldern som ska ersätta den svenska pensionsåldern, som avskaffas den 1 januari 2026.
Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
”Det är viktigt att känna till riktåldern eftersom det påverkar när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern kommer att påverka alla generationer framöver. När du får ditt orange kuvert och loggar in på pensionsmyndigheten.se så ser du vilken riktålder som troligen kommer att gälla för just dig”, säger Monica Zettervall.
MISSA INTE: Dissad för sin ålder – när de ansökte om bolån
När får man gå i pension? Ingen vet
Riktåldersreformen är en av de största i modern svensk tid eftersom den avskaffar den svenska pensionsåldern. Men att så få vet om vad det innebär är ett bekymmer.
För svenskar födda 1963 eller innan dess finns det beslutade riktåldrar. För yngre årskullar än så är riktåldern endast preliminär.
Exempelvis kommer de som är födda 1960-1966 få gå i pension när de är 67 år. De som är födda 1967 till 1980 kommer få gå när de är 68 år.
De som föddes mellan 1981 till 1996 kommer ha riktåldern vid 69 år, medan de som är födda senare än så troligen inte kommer kunna gå i pension fören de fyller 70.
Läs mer om ekonomi:
Dissad för sin ålder – när de ansökte om bolån
Få vet vad riktålder betyder: Vet du om din höjda pensionålder?
Det finns fortfarande 51 000 jobb för dig att söka i sommar
Kronans triumf: Nu kostar en amerikansk dollar exakt 10 kronor

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.