E55

Arbetarpensionen splittrar – S-förslag möter hård kritik

Arbetarpensionen
Magdalena Andersson (S) under första maj och Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl på en pressträff. (Foto: Johan Nilsson/TT, Duygu Getiren/TT
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 18 maj 2025Publicerad: 18 maj 2025

Socialdemokraternas nya pensionsförslag, som syftar till att ge lättnader för dem med långa och tunga arbetsliv, har mötts av skarp kritik från Svenskt Näringsliv. Förslaget väcker en bred politisk strid om grunden för det svenska pensionssystemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sitt förstamajtal 2025 presenterade Magdalena Andersson (S) ett nytt pensionsförslag riktat till dem som arbetat länge i lågavlönade och fysiskt krävande yrken. Tanken är att dessa personer ska kunna gå i pension tidigare eller trappa ner i arbetstid utan att förlora ekonomiskt, något bland annat Ekot rapporterade om.

Förslaget bygger på principen att även antalet arbetsår – inte bara lönen – ska påverka pensionens nivå. Som inspiration har Socialdemokraterna hämtat den så kallade Arne-pensionen i Danmark, men med en anpassning till svenska förhållanden.

MISSA INTE: Flygresorna har blivit rejält dyrare – men prisfallet kan vara nära

Kraftig kritik från näringslivet

Reaktionerna från arbetsgivarsidan har inte låtit vänta på sig. Svenskt Näringsliv varnar för att förslaget underminerar den grundläggande principen i det svenska pensionssystemet – att pensionen ska spegla livsinkomst.

”Det här är ett hot mot pensionssystemets grundstruktur. Pensionssystemet bygger på att pensionen ska spegla hur mycket du arbetat och tjänat. Det här är ett avsteg från den principen,” säger Mattias Dahl, vice ordförande på Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.

Han riktar också kritik mot hur förslaget lanserats: som ett politiskt utspel snarare än via den blocköverskridande pensionsgruppen. Dessutom ifrågasätter han att Danmark, med ett helt annat system, används som förebild.

”Vi riskerar att dra igång en haltande debatt där politikens populism får gå före systemets långsiktighet,” säger Dahl.

ANNONS

S: ”Vi måste rätta till orättvisorna”

ANNONS

Från Socialdemokraterna slår man tillbaka kritiken. Enligt Anders Ygeman (S), som varit med och tagit fram förslaget, handlar det om att bevara, snarare än hota, förtroendet för pensionssystemet.

”Det är inte rimligt att människor som slitit i 40 år inom vård, industri eller handel ska få ut en pension som inte går att leva på,” säger han.

Ygeman menar att systemet i dag inte ger rättvisa för dem som börjat jobba tidigt i livet och haft fysiskt tunga jobb. Det är därför politiken måste kliva in där partsmodellen inte räckt till.

”Ingen vore gladare än jag om allt kunde lösas i förhandlingar. Men så har det inte blivit. Då måste politiken agera, annars förlorar vi förtroendet för pensionssystemet,” säger han.

Anders Ygeman (S) försvarar förslaget och menar att det handlar om förtroende för pensionssystemet. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Oklar finansiering – men tydlig målgrupp

Exakt hur reformen ska finansieras är ännu inte klart, men Socialdemokraterna medger att det rör sig om stora summor. Svenskt Näringsliv menar att det i slutändan blir skattebetalarna, särskilt framtidens unga, som får stå för notan.

En annan kritikpunkt gäller risken att staten inkräktar på den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter ansvarar för tjänstepensionerna.

”Staten lägger sig i en fråga som vi hanterat genom avtal. Vi har redan höjt premier och utvecklat trygghetssystem för att möjliggöra tidigare pension i tunga yrken. Det här går på tvärs med den långsiktiga linjen”, säger Mattias Dahl.

ANNONS

Men enligt Ygeman har den modellen haft decennier på sig att lösa problemen utan att lyckas.

Förslaget väntas gynna kvinnor

Förslaget är ännu inte färdigutformat, utan läggs fram som en ny riktlinje inför Socialdemokraternas partikongress i höst. Om det godkänns där kan det bli föremål för en utredning – och i förlängningen en reform, givet att partiet återkommer i regeringsställning.

Målgruppen för reformen är tydlig: personer med låga inkomster och långa arbetsliv, exempelvis undersköterskor, butiksanställda och montörer. Då många av dessa yrken är kvinnodominerade väntas kvinnor gynnas särskilt.

Läs mer:

25 procent av våra livsmedel: Sötsaker, glass, alkohol och tobak

Kraftig minskning av vinster från telefonbedrägerier

Husägare får betala för skydd mot översvämningar

Försenad bussterminal kostar resenärer över en miljard

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS