E55

7 500 kronor mindre i pension trots samma lön – "förstår inte"

pension
Samma ålder och lön, ändå väldigt olika pension, varnar Trifa Chireh. (Foto: Länsförsäkringar, Route 66 Images, Getty Images)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Samma ålder, lika långt yrkesliv och samma lön – men ändå 7 500 kronor lägre pension. Så ser det ut för svenskarna, enligt en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två yrken med liknande lön men väldigt olika tjänstepensionslösning skapar en avgrundsdjup klyfta mellan svenskarna. Någon som jobbat som kock hela sitt yrkesliv får 7 500 kronor lägre lön än en gruvarbetare som tjänat lika mycket under lika lång tid, förutsatt att de går i pension samtidigt.

Det skriver Aftonbladet som tagit del av en kartläggning från Länsförsäkringar.

”Det här är ju sånt som förbunden och förbundsmedlemmarna har prioriterat. Vissa förbund har velat använda pengarna på ett sånt sätt i stället för löneökning”, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på LO till Aftonbladet.

Tjänstepensionen är för de flesta svenskar en avtalsbestämd förmån. Man får den via ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

Och lösningarna får väldigt olika utfall från bransch till bransch och från avtal till avtal.

MISSA INTE: Pension: Så kan ditt privata sparande gynnas av krisen istället

Offentligt anställdas pension

Exempelvis får statligt anställda samt kommun- och regionanställda en generell premiehöjning, från 4,5 till 6 procent av bruttolönen. För årsinkomster över 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarar en månadslön på 50 375 kronor i månaden före skatt) har avsättningarna höjts från 30 till 31,5 procent.

Att premien ökar så kraftigt över 7,5 inkomstbasbelopp beror på att avsättningarna ska kompensera den allmänna pensionen, som upphör över denna nivå.

ANNONS
ANNONS

Privatanställdas pension

För de som har en privat arbetsgivare har man istället fortsatt med nivåerna 4,5 procent för grundnivån och 30 procent för höga inkomster.

Istället för en generell höjning har de olika facken kommit fram till olika tilläggspremier, alltså olika höjningar för olika branscher.

Och här är skillnaderna som störst från yrke till yrke, trots att man har samma lön, ålder, tid i yrket och pensionstillfälle.

Och det gäller både arbetare och tjänstemän.

De totala avsättningarna till tjänstepensionen ligger på mellan 4,9-7,1 procent för tjänstemän och 4,8-7,4 procent för arbetare.

Vissa förbund har även förhandlat fram extra avsättningar till så kallad livsarbetstidspension, som innebär att man kan välja tidig pension – eller högre pension, skriver Dagens Industri.

Så här har man räknat

ANNONS

Som utgångspunkt har Länsförsäkringar tagit en lön på 35.000 kronor. Alla exempel har börjat jobba när de var 20 år och går i pension när de är 67. Ingen i dessa uträkningar förväntas byta yrke under tiden de jobbar.

  • En kock som har tjänstepensionsavtalet SAF-LO med en deltidspensionspremie (1,6 procent från 19 års ålder) Ger en total pensionspremie på 5,3 %. Beräknas få cirka 17.000 i allmän pension och 8.000 i tjänstepension, totalt 25.000 kr i pension.
  • En undersköterska med avtalet AKAP-KR beräknas få 17.000 i allmän pension och 11.000 kronor i tjänstepension. Total pensionspremie på 6 procent. Totalt 28.000 kronor i pension.
  • En slaktare med avtalet SAF-LO samt ett arbetstidskonto som kan användas till pension (2,64 %) från 19 års ålder samt en deltidspensionspremie (1,6 procent från 19 års ålder), ger sammanlagt en tjänstepensionspremie på 8,74 %. Beräknas få allmän pension på 17.000 kr samt tjänstepension på 14.500 kr. Totalt 31.500 kr i pension.
  • En gruvarbetare med avtalet SAF-LO samt livsarbetstidspremie (4,7 % tjänas in från 19 års ålder). Total pensionspremie på 9,2 %. Beräknas få 17.000 kr i allmän pension och 15.500 i tjänstepension vilket ger en total pension på 32.500 kr.
    Källa: LF och Aftonbladet
pension
(Källa: Länsförsäkringar och Aftonbladet. Grafik: E55)

Vissa yrken har tilläggspremier för särskilda arbetsuppgifter, som att arbeta i gruva under jord exempelvis.

Det innebär att det kan skilja tusentals kronor i pension mellan olika yrkesgrupper – trots att de har jobbat lika länge, lika mycket och med exakt samma lön.

Många förstår inte

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, har hjälpt Aftonbladet att ta fram beräkningarna.

”Många förstår inte hur viktig tjänstepensionen är för den totala pensionen. Skillnaden mellan ett bra och ett mindre bra tjänstepensionsavtal kan vara flera tusenlappar i månaden, vilket kan påverka din ekonomiska trygghet som pensionär”, säger Trifa Chireh.

”Fel” yrke kostar dig en förmögenhet

ANNONS

Det gör att man förlorar tusentals kronor i månaden i tjänstepension av att man årtionden tidigare valde ”fel” yrke.

”En undersköterska får exempelvis 3.500 kronor mindre i pension än en gruvarbetare, trots samma lön och arbetslivslängd. För en slaktare kan tjänstepensionen utgöra nästan hälften av den totala pensionen, vilket visar hur avgörande det är att ha ett bra avtal”, säger Trifa Chireh till Aftonbladet.

Läs mer om ekonomi:

Pension: Så kan ditt privata sparande gynnas av krisen istället

Därför höjs pension när du fyller 66 med 600 kronor – i månaden

Så ser världens ekonomiska elit ut – ny databas avslöjar mönstren


Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS