Du kan behöva jobba längre än till din utsatta riktålder för att gå i pension med ens en bråkdel av din slutlön, visar det sig.


Mest läst i kategorin
2026 höjs pensionsåldern, eller riktåldern som det kommer heta efter årsskiftet, till 67 år. Men de flesta kommer behöva jobba betydligt längre än till 67 för att få ut 60 procent av sin slutlön i pension.
MISSA INTE: Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Så låg blir din allmänna pension
För någon med 35 000 kronor i slutlön skulle 60 procent av pensionen innebära 21 000 kronor. Men det är få som når upp till den siffran i allmän pension.
För den med 50 000 kronor i slutlön är det ännu svårare att nå upp till de 30 000 kronor som behövs för att motsvara 60 procent i kompensationsgrad, som det kallas.
Det gör att en bra tjänstepension från jobbet, särskilt tidigt i livet, är allt viktigare för den som vill ha en värdig ålderdom.
Född 1965?
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har länge krävt att man ska höja pensionsavgiften, för att svenskarna ska slippa bli fattigpensionärer, eller jobba tills man stupar.
För de som fyller 50 år i år, alltså årskullen som föddes 1965, kommer det vara svårt att gå i pension med privatekonomin i behåll.
Det skriver de i en undersökning som publicerades i våras.
För att få ens 54 procent i kompensationsgrad behöver man gå i pension vid 67 års ålder. Men har man varit arbetslös något eller ett par år, studerat mitt i livet eller tagit ut en normal föräldraledighet vid några tillfällen så blir det ännu svårare.
”Men det är också väldigt många som inte kommer att orka jobba längre”, sade dåvarande ordförande för SPF Seniorerna, Eva Fredriksson, för Expressen.
Medellivslängden ökar
Medellivslängden stiger i Sverige, och det gör att den pension man tjänat in måste pytsas ut över ett allt bredare spann av förväntade levnadsår.
Då sjunker pensionsnivån.
Men genomsnittssvensken går fortfarande i pension vid 65 års ålder, vilket innebär en rad problem.
Dels för Sverige, som går miste om arbetskraft och skatteintäkter som man hade behövt.
Tidig pension kostar stora summor
Men dessutom går de enskilda pensionärerna miste om stora summor pengar. Varje år man går i pension tidigare än sin riktålder förlorar man mellan 1 000 och 2 000 kronor.
De som är de största vinnarna på det nya systemet kan man säga är de med välavlönade, trygga jobb med generösa tjänstepensionsavtal. De har maxat eller nästan maxat den allmänna, statliga pensionen varje år samtidigt som de fått bra tjänstepensionsavsättningar varje månad.
Har man dessutom ett jobb som inte är allt för slitsamt, exempelvis ett tjänstemannajobb på staten eller ett stort privat bolag, så kan man räkna med att kunna gå i pension när man vill. Då kan man fortsätta jobba till exempelvis 67 eller 68 utan allt för stora bekymmer.
Låg lön eller ingen tjänstepension
Värre är det om man haft ett lågavlönat jobb, exempelvis undersköterska eller personlig assistent. Då slits kroppen ofta ut i förtid vilket gör arbete sent i livet betydligt svårare.
Dessutom har inte alla privata vårdbolag tjänstepension alls, vilket gör att man kan gå miste om miljonbelopp i tjänstepensionsutbetalningar.
I takt med att den allmänna pensionen minskar i betydelse blir både privat sparande och framförallt tjänstepensionen allt viktigare för dig som blivande pensionär.
Nio av tio svenskar
Nio av tio arbetsplatser har tjänstepension i Sverige, men den sista tiondelen av arbetskraften får försöka kompensera bäst det går med privat sparande.
Expressen har tagit fram några typfall baserat på siffror från Pensionsmyndigheten:
Pensionen om du tjänar 35 000
En person född 1965 som jobbar till 67 års ålder med slutlön på 35 000 kronor kan räkna med 22 137 kronors pension vid 70 års ålder 2035, med en tjänstepension på 7 346 kronor för en total pension på 29 483 kronor.
Det motsvarar 84 procent av slutlönen inklusive tjänstepensionen.
Det är många tusenlappar mer än om man hade gått i pension vid 66. Då hade de fått 20 532 kronor i allmän pension, och 6 839 kronors tjänstepension för en total pension på 27 371 kronor år 2035, året de fyller 70 år.
Det motsvarar 78 procent av slutlönen, inklusive tjänstepension.
Pensionen om du tjänar 50 000 kronor
Hade samma person haft 50 000 kronor i slutlön är siffrorna annorlunda.
En person född 1965 som går i pension vid 67 års ålder skulle få 30 937 kronor i allmän pension det år de fyller 70, 1965.
Inklusive tjänstepensionen på 11 838 kronor får de en total kompensationsgrad på 42 775 kronor. Det är 85,5 procent av slutlönen.
Om de hade gått i pension vid 66 istället så skulle de 28 645 kronor i allmän pension och 11 022 kronor i tjänstepension, för en total pension på 39 667 kronor.
Det är 79 procent av slutlönen inklusive tjänstepension.
12 000 kronors skillnad
Mellan den som har 35 000 i slutlön och den som har 50 000 kronor i slutlön skiljer det 12 000 kronor i pension oavsett om man går i pension vid 66 eller 67 års ålder.
Den huvudsakliga skillnaden är tjänstepensionen, men även den allmänna pensionen blir betydligt högre för svenskarna med 50 000 kronor i slutlön.
Läs mer om ekonomi:
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet
Pensionsmyndigheten: Så påverkas din inkomst av sjukersättning
Hälften av MC-förarna är över 55: ”Åldras med sin hoj”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.