News55

Så snabbt kan Ryssland gå i konkurs

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Rysslands ekonomi är i fritt fall och kan snart göra en default, en teknisk konkurs. EU förbjuder europeiska kreditvärderingsinstitut att betygssätta Rysslands statsskuld och landets företag. Åtgärden väntas leda till att Ryssland och dess företag ytterligare förlorar tillgång till EU:s finansmarknader.

ANNONS
ANNONS

Ryssland har drabbats hårt av sanktionerna från väst sedan den forna stormakten invaderat grannlandet Ukraina. Redan på onsdag måste landet betala räntor på sina utländska lån på totalt drygt 1,1 miljarder, enligt Bloomberg.

Nyhetsbyrån skriver att det är ett nyckelögonblick för skuldinnehavare som redan sett värdet på sina investeringar rasa, återger Omni.

– Detta kommer att bli en monumental default, säger Jonathan Prin, portföljförvaltare på Greylock Capital Associates, till Bloomberg.

Under tisdagen godkände också EU formellt ett fjärde sanktionspaket mot Ryssland som bestraffning för invasionen av Ukraina, rapporterar Finwire.

Det nya paketet förbjuder investeringar i Rysslands energisektor och export av lyxvaror till landet. Det senare inkluderar även bilar som kostar över 50 000 euro.

Det blir också förbjudet att i fortsättningen importera ryskt stål. Vidare inkluderar förbudet transaktioner med vissa ryska statliga bolag som har kopplingar till Rysslands militärindustri.

Som vid tidigare sanktioner har EU också listat en rad affärsmän som nu omfattas av dessa, däribland Chelsea-ägaren Roman Abramovitj som får sina tillgångar frysta.

Länderna var överens om paketet på måndagen utan några invändningar.

ANNONS

Ytterligare en nyhet gällande EUs relation till Ryssland kom på tisdagsförmiddagen: EU förbjuder europeiska kreditvärderingsinstitut att betygssätta Rysslands statsskuld och landets företag som en del av unionens senaste sanktionspaket, som ska träda i kraft på tisdag.

Åtgärden väntas leda till att Ryssland och dess företag ytterligare förlorar tillgång till EU:s finansmarknader, skriver EU-kommissionen, enligt Finwire.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS