Det finns 1 000 olicenserade spelsajter riktar in sig på spelmissbrukare, och som rundar svensk lag och infrastruktur för att tjäna pengar på svensk gambling.


Mest läst i kategorin
Den svenska sajten Spelpaus gör att man kan blockera sig från gambling-sajter som Unibet och Betsson. Men det finns 1 000 sajter som svenska myndigheter inte rår på. Och där satsar svenskarna var fjärde gambling-krona.
Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Förlorade 3,5 miljoner på olovlig gambling
En spelmissbrukare som Svenska Dagbladet talat med, som väljer att kalla sig Jacob, blockerade sig på Spelpaus för att slippa lockelsen att spela bort familjens besparingar.
”De trodde ju att jag var räddad, att det inte fanns någon chans för mig att spela mer”, säger Jacob till tidningen.
Men när suget kom tillbaka sökte han sig till utländska sajter. Han tog snabblån för att spela, och förlorade 3,5 miljoner kronor hos bolag som inte har tillstånd i Sverige. Sajter som Spelpaus inte kan blockera.

Rovnär sig på återfall
Det framgår av Svenska Dagbladets poddserie ”Holknekts sista spel”, där företagaren per Holknekt blir intervjuat om sitt spelberoende. Han förlorade 26 miljoner kronor hos Unibet.
Holknekt menar själv att sajten gjorde mycket för att få honom att spela mer. De behandlade honom som en VIP-kund, gav honom pengar att spela för när han fick slut och drog nytta av hans missbruk, menar han.
Spelinspektionen
I dag skulle det inte gå eftersom svenska bolag sedan 2019 fått hårdare krav på sig. Men 1 000 företag som inte är reglerade i Sverige agerar ändå på svensk marknad, och rovnär sig på spelmissbrukande svenskar.
”De som spelar på de här sidorna kan ju vara personer som inte ska spela”, säger Spelinspektionens utredare Marcus Aronsson till Svenska Dagbladet.
Läs mer om ekonomi:
Pension eller planet? Nu struntar pensionsjätten i miljön
”Ofrivillig pensionering”: Ålderism kostar Sverige miljarder
Varannan kvinna har inte råd att skiljas
5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: ”Gör inte bort dig”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.