E55

Testvinnaren: Den här elbilen ska du köpa

Vilken av dessa tre bilar är egentligen bäst? (Foto: Kia, Zeekr och Hyundai)
Vilken av dessa tre bilar är egentligen bäst? (Foto: Kia, Zee
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 05 apr. 2025Publicerad: 05 apr. 2025

Testvinnare avslöjad! Vilken elbil dominerar testerna? Vi guidar till bästa köpet för dig som söker räckvidd, design och teknik i toppklass.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har granskat otaliga recensioner och sammanställt en topplista över tre av dem.

I denna artikel djupdyker vi i tre av de mest omtalade elbilarna på marknaden just nu. Vi går igenom deras styrkor och svagheter, baserat på oberoende tester från några av Europas mest respekterade motorjournalister. Det handlar inte bara om räckvidd och acceleration, utan även om komfort, design och teknik.

En av utmanarna beskrivs som en ”intressant men inte helt fulländad” spelare i lyxsegmentet. En annan hyllas för sin ”pigghet och responsivitet”, men får kritik för bristande sikt. Och så har vi vinnaren, en bil som imponerar med sin ”stilrena design och snabbladdning”, men som samtidigt får anmärkningar för sin fjädring.

Vilken av dessa elbilar tar hem titeln som testvinnare? Och vilka faktorer avgör egentligen vilken elbil som är bäst? Följ med oss på en spännande resa genom elbilarnas värld, där vi avslöjar resultatet.

Laddbrist i flerbostadshus – Regeringen kritiseras

En undersökning visar att hälften av de som bor i flerbostadshus saknar tillgång till laddning. Det stoppar folk från att gå över till elbil.

Så har listan tagits fram

Bäst i alla tester handlar om att läsa igenom alla tester som gjorts på de bilar vi väljer att ställa emot varandra.

Sedan sammanställs alla betyg och vi får fram ett genomsnitt. På så sätt blir det tydligt vilken bil som faktiskt är bäst, enligt den samlade motorjournalistkåren i Europa.

Alla tester har översatts till en 100-gradig skala där 100 är bäst. Varje modell har därefter fått en genomsnittsbedömning av de antal tester de varit med i.

ANNONS
ANNONS

Plats 3 – Zeekr 001

Snittbetyg: 70

Pris: Från 729 000 kronor

TopGear anser att Zeekr 001 är en intressant men inte helt fulländad utmanare i lyxsegmentet för elbilar. De ser potentialen i bilens rymlighet och teknik, men påpekar att körkänslan har brister.

Kritiken riktas främst mot bilens vikt och styrning, som beskrivs som mindre känslofylld. Även bromsarna och fjädringen får blandade omdömen, där testbilen upplevdes som något ”studsig” i alla körlägen. Ett stort irritationsmoment är förarövervakningssystemet, som genererar onödiga varningar på grund av kamerans placering.

Interiören får dock beröm för sin rymlighet och materialval, även om designen anses vara lite ”generisk”. Infotainmentsystemet är responsivt, men kritiseras för att vara överkomplicerat.

Trots sina brister anses Zeekr 001 vara ett prisvärt alternativ till dyrare konkurrenter, med mycket teknik som standard. TopGear menar dock att bilen saknar den ”körglädje” och ”varumärkeskänsla” som finns hos exempelvis Porsche Taycan. Slutsatsen är att Zeekr 001 är en praktisk elbil för de som inte vill ha en suv, men att det finns utrymme för förbättringar.

Zeekr 001 hamnar sist i listan. (Foto: Zeekr)
Zeekr 001 hamnar sist i listan. (Foto: Zeekr)

ANNONS

Plats 2 – Polestar 4

Snittbetyg: 75

Pris: Från 700 000 kronor

Polestar 4 erbjuder en kombination av kraftfull acceleration och en rymlig, designinriktad kupé. ”Bilen känns pigg och responsiv,” enligt Car & Driver, vilket ger en tilltalande körupplevelse. Den eleganta coupé-liknande designen ger bilen ett unikt utseende, men kompromisser har gjorts.

Utmaningar inkluderar avsaknaden av bakruta, vilket kan påverka sikten och kräver tillvänjning. Modellen med fyrhjulsdrift har även en kortare räckvidd jämfört med Polestar 3. ”De stora döda vinklarna kan vara problematiska i tät trafik,” noterar testförare.

Priset placerar Polestar 4 i premiumsegmentet, med grundmodeller från cirka 700 000 svenska kronor. Trots dessa utmaningar representerar Polestar 4 en spännande utveckling inom elektriska suvar, där stil möter prestanda.

Polestar 4 fick rätt låga betyg av de flesta. (Foto: Polestar)
Polestar 4 fick rätt låga betyg av de flesta. (Foto: Polestar)

Plats 1 – Kia EV6

ANNONS

Snittbetyg: 88

Pris: Från 595 400 kronor

Stilren design och snabbladdning imponerar, men komforten brister

Carwow hyllar bilens stilrena design och smidiga köregenskaper. Snabbladdningsfunktionen och den smarta tekniken för att ladda andra enheter får också beröm.

”Designen är verkligen iögonfallande, både inuti och utanpå,” säger en av deras testare.

Dock noteras att fjädringen är något stramare än hos vissa konkurrenter, vilket kan påverka komforten. Sikten bakåt beskrivs som begränsad, och bagageutrymmet kunde ha varit större.

”Det är en bil som verkligen känns modern och tekniskt avancerad, men vissa praktiska aspekter har fått stå tillbaka,” konstaterar Carwows recension.

Kia EV6 blir vinnare i detta test. (Fotot: Kia)
Kia EV6 blir vinnare i detta test. (Fotot: Kia)

ANNONS
PlatsElbilarListpris april 2025Snittbetyg
3Zeekr 001Från 729 000 kronor70
2Polestar 4Från 700 000 kronor75
1Kia EV6Från 595 400 kronor88

Lista: Vilken hybridbil är bäst?

Hybridbilar vinner mark i Sverige som ett utmärkt alternativ till både elbilar och traditionella bensinbilar.

Läs också:

Tesla bygger skyddsrum för personal – rädsla för arga kunder. Dagens PS

Myndighetens varning: Bostadsrätters avgifter chockhöjs. News 55

”Hämnas inte” – världshandelns vintertid är här. Realtid

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

ANNONS