Finansproffset Mats Qviberg välkomnar den nya lag om lån som säger att man måste vara en bank för att låna ut pengar.


Mest läst i kategorin
Från och med 1 juli i år får inte vem som helst låna ut pengar till vem som helst. Riksdagen har fattat beslut om att man ska vara bank för att låna ut pengar, och det innebär att små kreditbolag inte längre tillåts låna ut pengar till överpris.
Kreditbolagen själva har uttryckt sin upprördhet vid ett flertal gånger mot finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) som inte lät sig övertalas av kreditmarknaden.
Och det är en himla tur, tycker finansmannen Mats Qviberg. I en artikel i Affärsvärlden uttrycker han sitt gillande för det stärkta konsumentskyddet för lån.
MISSA INTE: 35 000 eller 50 000 i slutlön: Så stor blir skillnaden i pension
Varför är det viktigt?
Svenskarna är Europas mest skuldsatta folk, förutom de som bor i Danmark och Luxemburg, enligt SCB.
Det gör dels ekonomin känslig för nedgångar, men det utsätter också den enskilda låntagaren för stor risk för personlig tragedi.
”Man inte ska kunna låna pengar som man inte kan betala tillbaka”, har Niklas Wykman sagt. Men oseriösa lånehajar har tjänat pengar på precis det.
Senaste nytt
Vad händer nu
Att bedriva bankverksamhet är svårt, och har alltid reglerats i svensk lag. Man får helt enkelt inte göra vad som helst eller kräva vad som helst av sina kunder, och man måste också erbjuda en särskild standard för att garantera kundens trygghet och rätt till service.
Inget av det gäller kreditbolagen, som inte är banker alls.
Men nu får de ett ultimatum: Bilda om er verksamhet till bankverksamhet genom att uppfylla den standard som en bank kräver, eller lägg ner.
Kreditbolagen har sagt att man slår ut en hel bransch. Men Qviberg håller inte med:
”Man kan lika gärna säga att branschen förbättras”, skriver han i Affärsvärlden.
Lånehajar och skurkar
Qviberg tycker att systemet med lån till privat konsumtion utan säkerhet till skyhög ränta varit något av ett vansinne, och som det är bra att man nu täpper till.
”Instituten, som lika gärna kan kallas för hajar, har satt detta i system och de riktar sig ofta till de som inte läser det finstilta i avtalet. Men det måste man göra om man vill göra något så pass viktigt som att låna pengar. Individer gör inte alltid kloka val och det är därför det behövs lagar och regler”, menar Qviberg.
Vilda västern-kaos för lån
Många kreditbolag är oroliga för att de inte ska få godkänt. Men exempelvis företaget Brixo ansökte om att bli en bank och fick godkänt.
Detta genom att höja nivån på villkoren så att de slapp få avslag och bakläxor.
Det är den bästa av båda världar, menar Qviberg. Man slipper Vilda Västern-kaoset på lånemarknaden, och både de vettiga låntagarna och vettiga långivarna blir vinnarna, menar han.
Läs mer om ekonomi:
35 000 eller 50 000 i slutlön: Så stor blir skillnaden i pension
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet
Pensionsmyndigheten: Så påverkas din inkomst av sjukersättning
Hälften av MC-förarna är över 55: ”Åldras med sin hoj”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.