På ett år har maten som serveras på påsken blivit mycket dyrare, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, som E55 tagit del av.


Mest läst i kategorin
För tredje månaden i rad stiger matpriserna kraftigt. Och det innebär att påskmaten blir rekorddyr just i år.
Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCB, siffror.
”Vanligtvis sjunker priset på ägg lagom till påsk. I mars sjönk priset på ägg med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol”, säger Frida Stark, prisstatistiker på SCB.
Men den ihållande trenden går tyvärr stadigt uppåt vad gäller populär påskmat.
”Priset på ägg har ökat med 46,6 procent från mars 2020 till mars i år. Chokladen har blivit 65 procent dyrare under samma period”, säger Frida Stark.
MISSA INTE: Han startade en helt ny fond mitt i tullkaoset: ”Inget genidrag”
Dyrare sill till påsk
Både choklad och sill blir dyrare i år jämfört med i fjol, visar statistiken.
Sillen har blivit 7,4 procent dyrare medan lammkött blivit 10,2 procent dyrare på ett år.
Gravad eller rökt lax har dock sjunkit med en tiondels procent i pris sedan i fjol.
Prisutveckling på påskmat, beräknat på priser i mars, i procent
Produkt | Förändring sedan mars 2024 | Förändring sedan mars 2020 |
Choklad | 28,9 | 65,0 |
Sill | 7,4 | 32,9 |
Potatis | 5,5 | 27,5 |
Godis (konfektyr) | 3,2 | 28,4 |
Kaviar | 1,7 | 25,7 |
Fjäderfän (kyckling) | 1,7 | 25,7 |
Gravad/rökt lax | -0,1 | 21,0 |
Ägg | -0,9 | 46,6 |
Läs mer om ekonomi:
Psykolog: Oron för börsens ras drabbar framförallt äldre
Chansen att få jobb minskar redan efter 43 års ålder: ”Diskriminering”
Han startade en helt ny fond mitt i tullkaoset: ”Inget genidrag”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.