E55

Så mycket dyrare är maten i påsk

påsk
Det har blivit mycket dyrare med påskmat, visar siffror från SCB. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 18 apr. 2025Publicerad: 18 apr. 2025

På ett år har maten som serveras på påsken blivit mycket dyrare, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, som E55 tagit del av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För tredje månaden i rad stiger matpriserna kraftigt. Och det innebär att påskmaten blir rekorddyr just i år.

Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCB, siffror.

”Vanligtvis sjunker priset på ägg lagom till påsk. I mars sjönk priset på ägg med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol”, säger Frida Stark, prisstatistiker på SCB.

Men den ihållande trenden går tyvärr stadigt uppåt vad gäller populär påskmat.

”Priset på ägg har ökat med 46,6 procent från mars 2020 till mars i år. Chokladen har blivit 65 procent dyrare under samma period”, säger Frida Stark.

MISSA INTE: Han startade en helt ny fond mitt i tullkaoset: ”Inget genidrag”

Dyrare sill till påsk

Både choklad och sill blir dyrare i år jämfört med i fjol, visar statistiken.

Sillen har blivit 7,4 procent dyrare medan lammkött blivit 10,2 procent dyrare på ett år.

ANNONS

Gravad eller rökt lax har dock sjunkit med en tiondels procent i pris sedan i fjol.

Prisutveckling på påskmat, beräknat på priser i mars, i procent

ProduktFörändring sedan mars 2024Förändring sedan mars 2020
Choklad28,965,0
Sill7,432,9
Potatis5,527,5
Godis (konfektyr)3,228,4
Kaviar1,725,7
Fjäderfän (kyckling)1,725,7
Gravad/rökt lax-0,121,0
Ägg-0,946,6
Källa: SCB
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS