Kraftigt stigande inköpspriser på kaffe sätter press på kaféer i Sverige. Men istället för att drastiskt förändra sina menyer eller övervältra kostnaderna på kunderna, försöker flera aktörer i Lund hitta smarta lösningar.


Kaffepriserna har skjutit i höjden med hela 28 procent på ett år, enligt Statistikmyndigheten SCB. Bakom prisuppgången ligger framför allt extremväder i viktiga kaffeproducerande länder, vilket resulterat i dåliga skördar och minskad tillgång på bönor, säger Löfbergs kommunikationschef Anders Thorén till Dagens Nyheter.
Det här påverkar inte bara kaffehyllorna i butikerna, utan även priset på en kopp kaffe på kafé.
MISSA INTE: Pensionsjättens attack: ”Svensk allmän pension har aldrig varit sämre”
Ökat inköpspris, dyrare kaffe
Alejandro Mollinedo, som driver Guatemalan Coffee i Saluhallen i Lund, bekräftar att de stigande inköpspriserna märks tydligt.
”De senaste höjningarna av inköpspriserna på kaffe kommer utan tvekan att leda till högre kostnader för oss”, säger han till Sydsvenskan.
Trots ökade kostnader gör de sitt bästa för att inte behöva höja priserna för kunderna direkt.
”Även om priset för de gröna bönorna verkligen har gått upp gör vi vårt bästa för att absorbera dessa kostnader just nu.”
Hopp om bättre villkor för producenterna
Samtidigt ser Alejandro Mollinedo också en positiv sida av prisökningarna. Om råvarupriserna ökar kan det på sikt innebära bättre inkomster för kaffeodlarna i exempelvis Centralamerika och Afrika.
”När bönder får rättvisare priser för sitt hårda arbete och kvaliteten på sina bönor kan det skapa fördelar för dem”, säger han.
Guatemalan Coffee fokuserar på att arbeta med hållbara och etiska leverantörer och har som mål att fortsätta stödja odlare som producerar kvalitetskaffe under rättvisa förhållanden.

Klassiskt konditori höjer priset
Även på anrika Ramklints Konditori vid Mårtenstorget i Lund har man tvingats agera. Anna Andersson, som driver konditoriet sedan hon tog över efter sin pappa, berättar att priset på kaffe nu höjts med fyra kronor per kopp.
”Vi följer uppdateringarna på våra inköpspriser och vi har ökat priset på kaffet”, säger hon.
Trots prishöjningen vill hon behålla traditionen med påtår på bryggkaffe inkluderad i priset.
Hos Love Coffee i Lund märks ännu inga stora förändringar. Ägaren Daniel Remheden förklarar att de inte påverkats av de ökade priserna än – något som sannolikt blir aktuellt först till nästa säsong. Han tonar samtidigt ner den faktiska effekten av prisökningarna på enskilda koppar.
”Om kaffepriset ökar med låt oss säga 100 kronor per kilo så är det egentligen bara en krona per kopp kaffe i ökad kostnad. Detta glöms bort i diskussionen kring kaffepriserna”, säger han.
Mindre svinn – en viktig strategi
I takt med att kaffe blivit dyrare blir det också viktigare att minimera svinn. Flera kaféägare i Lund har redan börjat jobba aktivt med detta.
På Ramklints menar Anna Andersson att de knappt har något kaffesvinn alls. På Guatemalan Coffee görs varje kopp på beställning för att undvika överbryggning och slöseri.
”Vi maler och brygger bara det som behövs för den specifika beställningen”, säger Alejandro Mollinedo.
Även på Love Coffee har man ett system för att undvika spill.
”Vi mäter alltid alla våra bryggrecept till grammet och har i princip inget svin”, säger Daniel Remheden.
Läs mer:
Oroande: Över 900 konkurser på en enda månad – igen
Ekonomisk brottslighet växer snabbt – allvarligt hot mot samhället
Sänkt moms på basvaror – experten reder ut
Heimstaden i öppet angrepp mot Finansinspektionen

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.