E55

Så delar svenska par på ekonomin – och undviker bråk om pengar

pengar
Pengar kan vara ett känsligt ämne i relationer, men med öppna samtal och tydliga överenskommelser kan många konflikter undvikas. (Foto: Route66's Images, Africa images)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 09 juni 2025Publicerad: 09 juni 2025

Pengar kan vara ett känsligt ämne i relationer, men med öppna samtal och tydliga överenskommelser kan många konflikter undvikas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den perfekta relationen har båda parter samma ekonomiska förutsättningar och liknande syn på pengar. Men i verkligheten ser det ofta annorlunda ut. Ofta finns skillnader i inkomst, konsumtionsvanor och sparande – vilket lätt leder till obalans och konflikter.

Samtalsterapeuten Karin Nordlander möter ofta par som fastnat i ekonomiska gräl. Hon menar att pengar är mer än bara siffror – det rör vid grundläggande känslor som trygghet, moral och kontroll.

”Obalans i ekonomin påverkar oss psykiskt och kan i värsta fall användas som ett maktmedel i relationen”, säger hon till Amelia.

MISSA INTE: Ny rapport: Bästa och sämsta kommunerna för äldre

Prata pengar innan problemen uppstår

Ofta bråkar man om pengar när känsloläget är som allra högst, och den ena parten är arg eller stressad. Då blir diskussionerna ofta destruktiva och förståelsen för sin partner är liten.

”När vi är stressade, oroliga och kanske till och med lite arga, då är det bara tunnelseende, då är det fight or flight. Det vill säga, du är liksom inte kapabel att ha en konstruktiv, öppen dialog”, säger Niklas Laninge, sparpsykolog på Opti, till MåBra.

I USA är det vanligt med så kallad premarital counselling – rådgivning för par innan de flyttar ihop. Där diskuteras grundläggande frågor som barnuppfostran och ekonomi. Nordlander anser att något liknande borde införas i Sverige. Hon betonar att det inte är farligt att tycka olika, så länge man kan prata öppet och hitta lösningar tillsammans.

”Det handlar inte om exakt hur ni delar upp pengarna, utan om att ni gör det på ett sätt som känns rättvist för båda”, säger hon.

ANNONS
Ofta bråkar man om pengar när känsloläget är som allra högst, och den ena parten är arg eller stressad. (Foto: Anders Wiklund/TT)
ANNONS

Tre vanliga ekonomimodeller i parförhållanden

Det finns flera sätt att fördela hushållsekonomin, och det viktigaste är att båda parter är nöjda. Här är tre vanliga upplägg:

1. Gemensam ekonomi (All in-modellen): Alla inkomster samlas i en gemensam pott. Både gemensamma och personliga utgifter betalas härifrån. Det är det vanligaste sättet bland barnfamiljer.

2. Delad ekonomi 50/50: Parterna delar lika på alla utgifter – oavsett inkomst. Det fungerar bäst när inkomsterna är relativt jämna.

3. Procentuell fördelning: Gemensamma kostnader delas utifrån inkomst. Den som tjänar mer bidrar med en större andel, vilket ger båda ungefär lika mycket kvar varje månad.

”Om man har olika inkomster men ändå delar 50/50, kan det kännas väldigt pressande för den med lägre lön”, säger Nordlander.

Mikaela och Olof – rättvisa framför allt

Mikaela Orrgren och hennes sambo Olof har levt tillsammans i 16 år och har två barn. De har haft olika ekonomiska förutsättningar och synsätt, men har ändå lyckats undvika bråk genom att vara öppna och rättvisa i sina beslut.

ANNONS

I början hade de helt separat ekonomi. När Mikaela började arbeta före Olof, betalade hon mer av de gemensamma utgifterna för att det skulle bli rättvist. Senare, när Olof började tjäna mer, justerades fördelningen.

”Vi är inte alltid överens, men vi har alltid pratat om det. Ingen ska hamna i underläge”, säger Mikaela.

I dag har de gemensam ekonomi, med ett separat utrymme för fickpengar till var och en. De betalar alla räkningar, barnens aktiviteter och gemensamma utgifter från samma konto. Samtidigt får båda en lika stor summa varje månad att disponera fritt.

”För mig som kvinna är det viktigt att ha ett ’fuck off-kapital’ om det skulle ta slut. Olof tjänar mer och skulle klara sig bättre, så jag sparar en del av mina egna pengar”, förklarar Mikaela.

Sju tips för ett mer harmoniskt pengaliv

För att undvika ekonomiska gräl tipsar Karin Nordlander om följande:

  1. Prata öppet om er ekonomi.
  2. Identifiera vad som fungerar och vad som kan förbättras.
  3. Se er som ett team – bråka inte när ni är upprörda.
  4. Hitta en rättvis fördelning, oavsett om det är 50/50 eller procentuellt.
  5. Förstå varandras känslomässiga relation till pengar.
  6. Diskutera individuella utgifter – vad är okej att ta från gemensamma kassan?
  7. Bestäm om ni vill ha gemensam eller separat ekonomi, eller något mittemellan.

Läs mer:

Massflykt från Nordea väcker frågor om arbetsmiljön

Så orkar du med börsras – råd för oroliga sparare

Guldbrev vinner i domstol – får fortsätta

ANNONS

Därför krävs Anna på miljonbelopp för andras missade pant

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS