Trots osäkerheter i omvärlden och restskatt på över en miljard verkar svenskarnas ekonomi stå stark – och för många innebär våren både skattepengar och semesterplaner.


Mest läst i kategorin
Skatteåterbäringen i år uppgår till rekordhöga 37 miljarder kronor. Enligt Skatteverkets granskning av tidigt inlämnade deklarationer får 3,3 miljoner svenskar ta del av återbäringen
Samtidigt får cirka en halv miljon i stället betala restskatt, totalt 1,6 miljarder kronor som ska vara inbetalda senast den 14 juli. Men trots det mindre roliga beskedet verkar de flesta ta det med ro.
MISSA INTE: Dolda avgifter i ditt fondsparande – så undviker du onödiga kostnader
Restskatten oroar inte hushållen
En undersökning från SEB och Demoskop visar att två av tre hushåll tycker att det är ganska eller mycket lätt att hantera restskatten. SEB:s privatekonom Américo Fernández tolkar det som att svenskarnas privatekonomi är relativt stabil.
”Motståndskraften i privatekonomin är god. Under fjolåret prioriterade hushållen tydligt sparande framför konsumtion”, säger han till Dagens Industri.
Han pekar även på att lägre räntekostnader bidrar till ökad köpkraft och större möjlighet att betala tillbaka restskatten snabbt.
Semester och shopping lockar mest
Enligt undersökningen planerar hälften av de som får skatteåterbäring att använda pengarna till konsumtion, framför allt semester eller resor. För var fjärde person är det just resan som lockar mest.
Dock väljer många också att spara. En tredjedel sätter återbäringen på sparkonto eller investerar i fonder och aktier. Dessutom svarar 16 procent att de kommer att använda pengarna till att amortera på sina lån.
Tecken på oro – eller sunt förnuft?
Att en så stor andel väljer att spara kan tolkas på olika sätt, menar Fernández.
”För en del hushåll kan det mycket väl vara tecken på sämre tideroch att man tar tillfället att rusta sin privatekonomi för en osäker framtid. Men det kan också tolkas som ett fortsatt gott sparbeteende.”
Läs mer:
Att bo hemma gratis hotar unga vuxnas ekonomiska självständighet
Klyftan dödar: Social ojämlikhet avgör svenskarnas livslängd
Kraftig hyreshöjning stoppas – lättnad för tusentals svenskar
Talande tystnad: Hård kritik mot Folksams miljard-blunder