Nu spår allt fler experter ytterligare en räntesänkning i augusti från Erik Thedéen och Riksbanken. Det innebär väldigt goda nyheter för dig som bolånetagare, men bara om du är redo att jämföra och flytta ditt bolån.


Mest läst i kategorin
I början av juli sjönk fasta bolåneräntor för första gången i år. Det var ett tecken på att allt fler banker prisar in ytterligare en räntesänkning i höst, även om ingen vet något med säkerhet innan Erik Thedéen slår klubban i bordet i augusti. Mycket kan hända innan dess, men många saker har redan knuffat oddsen i den riktningen.
ANNONS
MISSA INTE: Många svenskar vet inte att de har tjänstepension: Så går det till
Svensk ekonomi i startgroparna: Alla väntar på billigare bolån
Inflationen är under kontroll, men ekonomin behöver en boost efter åratal av lågkonjunktur och höga räntor.
Allt för stora summor pengar går fortfarande från hushållsbudgetarna till att betala ränta på bolånen, och hushållen håller hårt i plånböckerna. Det skadar svensk konsumtion och i förlängningen hela ekonomin, rapporterade bland annat Placera.
Senaste nytt
Sänkt ränta på bolån i augusti
Där kan en räntesänkning i augusti sätta en adrenalinspruta på precis rätt ställe för svensk ekonomi. Men det är inte självklart att du som bolånetagare får ta del av sänkningen.
Det gäller att vara på tårna, och reka vilka banker som har lägst ränta.
Checklistan från myndigheten
Konsumenternas föreslår att man ska följa tre viktiga steg för att lyckas på bostadslånemarknaden.
- Ett första steg är att jämföra din boränta med någon eller ett par andra banker. Kontakta den eller de banker som ser intressanta ut och be om ett låneerbjudande.
- För att få ett erbjudande räcker det inte alltid med att be om en offert, utan du kan behöva göra en låneansökan. Om banken erbjuder dig att låna kan du sen diskutera räntesatser.
- En del banker förhandlar inte med kunderna om räntan utan erbjuder fasta rabatter. Dessa är ofta baserade på lånebelopp och belåningsgrad, alltså lånets andel av bostadens värde. Då går det att få en bra bild av vilka räntor du kan få via bankens webbplats.
När du väl är redo att flytta bolånet, förslagsvis efter att räntesänkningen fått effekt, kan du följa ytterligare en checklista:
När du bestämt dig för att flytta bolånet
- Är du beredd att flytta ditt bolån, fundera över om du bara vill flytta lånet eller om du vill byta bank helt eller hållet. Vill du bara flytta lånet kan den nya banken begära att du också öppnar ett betalkonto där som betalningarna för lånet kan dras ifrån. Det behöver inte vara ett konto där din lön kommer in.
- Kontrollera vad som gäller beträffande amortering i den nya banken. Även om ditt gamla lån är amorteringsfritt kan den nya banken ha en annan policy för amortering.
- Kontrollera även villkoren i övrigt, läs det finstilta och ställ frågor om något är oklart.
- Beställ ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Den nya banken måste ha detta för att se hur din amortering är beräknad och när din bostad senast värderades.
När du väl tackat ja till ditt nya bolån
När du tackat ja till ditt bolån så flyttas ditt lån mellan bankerna. Du behöver inte själv göra någon förflyttning.
Tänk på att din nuvarande bank kan ha rätt till ersättning om du löser ett lån som har bindningstid kvar.
”Se därför till att om möjligt lösa lånet mellan två bindningstider. Banken har rätt till ersättning även för 3-månaders bindningstid. Många banker tar inte ut ersättning då, men det kan variera mellan bankerna så kontrollera för säkerhets skull vad som gäller”, skriver Konsumenternas.
Läs mer om ekonomi:
Många svenskar vet inte att de har tjänstepension: Så går det till
Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.