Den nya EU-lagen kräver att personer i alla åldrar och med alla fysiska utmaningar får tillgång till digitala hjälpmedel, webbplatser och appar. Och det är en stor uppgradering från innan, som ska motverka ålderism, enligt experten.


Mest läst i kategorin
Digitala tjänster för att boka läkartid, betala räkningar och kontakta myndigheter är svåra att använda för personer med exempelvis dålig syn eller andra svårigheter. Det ska det nu bli ändring på, eftersom en ny EU-lag om tillgänglighet började gälla den 28 juni.
Det innebär att utformingen av hemsidor och appar exempelvis ska bli mycket lättare att navigera för dig som användare, oavsett ålder eller funktionsnedsättningar. Det rapporterar Senioren.
MISSA INTE: Vad hände med ”gasen” i svensk pension – som lovades 1994?
Nya kravet på din mobiltelefon kommer från EU
Många upplever att det är svårt att boka läkartid, betala räkningar eller kontakta myndigheter digitalt. EU-lagen kräver att det åtgärdas så att det blir mer logiskt för användare oavsett ålder eller funktionsnedsättning.
”Webbplatser och appar ska ha tydlig text, god kontrast och vara möjliga att använda med skärmläsare eller förstoringsprogram”, skriver Senioren.
Även banker, kortterminaler och bankomater ska få ett mer användarvänligt gränssnitt.
En digital tjänst som ska anpassas är e-böcker och liknande läsappar, som ska hjälpa läsaren med förstorad text, uppläsning och förändrade färger eller kontraster mellan bokstäver och bakgrund.
Lagen kallas för tillgänglighetsdirektivet, och syftar till att göra alla delar av vår digitala samtid mer tillgänglig. Även reseinformationstjänster och biljettautomater ska bli lättare att änvända för exempelvis kollektivtrafik och tåg, som ska bli lätta att läsa, höra och förstå, skriver tidningen.
Minskad ålderism, en bra affär
Även företagen själva kommer tjäna på att bidra med tillgänglighet eftersom man kan locka till sig kunder som annars tyckte att det var för svårt eller krävande att använda tjänsterna.
”Förändringen kommer förhoppningsvis att förebygga en del av ålderismens följdverkningar”, tror Christoffer Persson som är tillgänglighetsexpert på CGI som är ett it- och affärstjänsteföretag, som intervjuas av tidningen.
Läs mer om ekonomi:
Vad hände med ”gasen” i svensk pension – som lovades 1994?
Byt bank, spara 3 900 kronor: Här får du lägst ränta på ditt bolån
”Kommer ta tio år att komma ifatt den förlorade pensionen”
Vägrar pension: Allt vanligare att jobba efter 75
Studie: Svenskarna drar ner sitt sparande
Så påverkas din privatekonomi av splitternya lagarna
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.