E55

Nu är det läge att binda räntan

Ränta
Bostadsköp kan bli en dyr affär. Men det finns knep för att göra smockan lite lindrigare. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Även om det historiskt sett har varit mest lönsamt att ha rörlig boränta kan det nu vara läge att binda bolånet, menar flera ekonomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Centralbanken lät styrräntan vara oförändrad på 2,25 procent i mars. En som tror att styrräntan kommer ligga kvar på ungefär samma nivå utan större förändringar framöver, är Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

”Ibland får jag uppfattningen att många vill tillbaka till att kunna säga ”jag har 1,38 procent”. Ta bort den ur minnet och försök tänka att 3-3,5 procent är faktiskt en ganska bra ränta! Det är den du får leva med nu tyvärr”, säger hon till Göteborgs Posten.

MISSA INTE: Expertens 5 tips: Trixa med räntan – behåll pengarna själv

Läge att binda nu

Claudia Wörmann menar att det kan vara läge att binda bolånet nu men säger även att hon fått kritik för att hon står fast vid att det inte är försent att göra just det.

Hon säger att även om det kan kännas surt om den rörliga räntan skulle sjunka när man väl bundit kan det vara värt någon hundring för stabilitet och trygghet.

Just nu är det heller inte så stor skillnad mellan rörlig och bunden ränta så utslaget i kronor blir mellanskillnad inte så stor.

”Det är inte jättestor skillnad i kostnad mellan tremånaders, så kallad rörlig ränta, och exempelvis 1-2 års bindningstid. Om du binder i två år så vet du också att ”jag tar den här risken””, säger hon.

ANNONS

Ta med flytt i beräkningen

ANNONS

Även Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-Banken, tror att styrräntan kommer förbli någorlunda oförändrad.

Han menar även att de bundna räntorna just nu inte är särskilt dyra.

”Framför allt om man tittar historiskt har skillnaden varit betydligt högre. Det är ganska billigt om man jämför med rörligt”, säger han.

Ska man binda ska man fundera på både bindingstid och om man planerar att flytta, råder Magnus Hjelmér. Om man ska göra någon form av bostadsbyte ska man ha i åtanke att man får betala ränteskillnadsersättning vid bundet lån.

”Det som banken vill ha ersättning för är ju den förlorade räntan om man nu ska lösa lånet”, förklarar han.

Läs mer om ekonomi:

Expertens 5 tips: Trixa med räntan – behåll pengarna själv

Daniel svindlad på premiepension – av statligt godkända bedragare

Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige

ANNONS

Begagnad bil: Experttipsen du inte vill missa



Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS