Det krävs inte ett brott för att hamna utanför det finansiella systemet – ovanliga transaktioner kan räcka för att banken ska bli misstänksam.


Ett fryst betalkonto innebär ofta tvärstopp. Utan tillgång till sina pengar kan man inte betala hyran, ta emot lön, handla mat eller ens logga in på myndighetssajter med BankID, skriver SvD.
“Konsumenten har ingen möjlighet att sköta det mest basala”, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, till TT.
För den som drabbas blir konsekvenserna omedelbara – oavsett om man gjort något fel eller inte.
Bakgrunden är att banker har rätt att tillfälligt frysa ett konto när de misstänker att något inte står rätt till. Det kan handla om transaktioner från högriskländer, större belopp än vanligt eller andra avvikelser från kundens normala beteende.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige
Banken kan misstänka ett brott
Sharon Lavie understryker att många konton spärras utan att det rör sig om något kriminellt. Det kan till exempel vara en ovanlig försäljning – som att en privatperson säljer en bil till någon i utlandet eller får in pengar från ett arv.
“Spara dina papper för att kunna bevisa var den här transaktionen har kommit ifrån så kommer det att underlätta mycket”, säger hon till TT.
För banken handlar det om att följa penningtvättslagen. Samtidigt har banker också en skyldighet att tillhandahålla grundläggande finansiella tjänster till alla konsumenter. Det skapar ett svårlöst läge när dessa två skyldigheter krockar.
MISSA INTE: 2,5 kronor dyrare med bränsle – oavsett valresultat
Myndigheterna ser över regelverket
Finansinspektionen har nu påbörjat en granskning av hur de största bankerna hanterar rätten till betalkonto. Målet är att se om dagens regelverk ger tillräckligt skydd för kunderna – eller om det behövs förändringar. Resultatet av genomgången väntas till sommaren.
Lavie välkomnar initiativet. Hon ser det som ett steg i rätt riktning för att öka tydligheten, men påminner samtidigt om att det inte finns någon anledning till oro för de flesta. Det är ovanligt att en vanlig konsument drabbas.
“Så länge det inte kostar dig några stora summor så är det aldrig dåligt att ha ett skyddsnät, säger hon.
Att ha tillgång till gamla kvitton, avtal eller kontoutdrag kan göra stor skillnad när banken ställer frågor. Ju snabbare man kan visa var pengarna kommer ifrån, desto enklare blir processen att få kontot upplåst.

MISSA INTE: Vindkraftverk tvingas stänga – efter faktura på en halv miljon
Vad har banken rätt att göra?
När en misstänkt transaktion upptäcks har banken rätt att frysa kontot under tiden som den egna utredningen pågår. Det handlar om att förhindra att pengar används i olagligt syfte.
Men banken får inte själv beslagta pengarna – det krävs ett myndighetsbeslut från exempelvis Kronofogden eller polis för det.
Kunder som får sitt konto fryst har i regel inte mycket att säga till om under pågående utredning. Det är en rättsosäker situation som väckt viss kritik, inte minst eftersom många saknar information om hur de ska agera.
Vad du ska göra åt det
Det handlar därför inte bara om att bevisa sin oskuld – utan också om att förstå varför banken agerat som den gjort.
För den som vill minska risken att hamna i en svår sits är Lavies råd tydligt: ha ordning på dokumentationen, håll koll på ovanliga insättningar och kontakta banken i förväg vid större transaktioner.
Det kan räcka för att undvika en blockering. Och i värsta fall – snabba upp processen när den väl inletts.
Läs mer om ekonomi:
Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld
Arturo Arques, 60: Så grejar du ekonomin efter 50 års ålder
Pension eller sjukersättning? Så ska du tänka

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.