Svenskarna väljer bort USA som turistland. Men det är bara början på USA:s bekymmer just nu. Och kronan är faktiskt den valuta i världen som tjänat mest på årets Trump-frossa, och på finansmarknaden sprids nu bilden av Donald Trump för en så kallad Taco.


Mest läst i kategorin
Resebyråernas tidigare så populära semesterresor till USA är svårsålda i Sverige. Detta trots att det är billigare än någonsin på grund av att dollarn är rejält försvagad.
Sedan årsskiftet har den svenska kronan stigit i värde mot dollarn i snabbare takt än något annat lands valuta. Danska kronan följer dollarn ner i värde per automatik, medan Norges krona faller i värde på grund av att dollarpriset går ner. Men inte ens euron står sig mot Sveriges starka utveckling när det gäller dollarkursen.
MISSA INTE: Boräntorna står still – men bundet lån kan snart bli dyrare
USA och Sverige
Svenska kronor är eftertraktade i USA, men amerikanska dollar är ointressanta för svenskarna. Den överdrivna bilden av förhållandet mellan världens starkaste ekonomi och det lilla landet lagom i norra Europa borde göra det superpopulärt att resa till USA och spendera på sommarsemestern.
Sedan årsskiftet har dollarn sjunkit i värde från över 11 kronor till under 9,50. Det innebär att det är 15 procent billigare att semestra i USA nu jämfört med 2024.
Men det tar ändå emot. Svenskarnas resor till USA med exempelvis resebyrån Ticket har minskat med över 30 procent.
Och även investeringarna flyr Donald Trumps USA. Det berättar Amanda Sundström, valutastrateg på banken SEB.
”Många investerare har tidigare köpt på sig väldigt mycket dollar för att köpa aktier och obligationer eftersom man har trott att USA:s ekonomi kommer fortsätta att vara exceptionell. Men nu har man övergivit den tanken och vill därför minska sin dollarexponering. Då tappar dollarn mot andra valutor, bland annat den svenska”, förklarar Amanda Sundström för Svenska Dagbladet.

Fyra gånger så hög statsskuld
Dessutom har USA lånat väldigt mycket pengar för att finansiera sin federala statsbudget. Skuldberget växer och USA har historiskt kunnat låna väldigt billigt eftersom världens starkaste ekonomi alltid har setts som en trygg hamn som alltid kommer kunna betala tillbaka sina lån.
Men med Donald Trumps handelskrig och osäkerhet är det inte alls säkert att pengarna är särskilt trygga.
”Den här politiken fortsätter att spä på oron för att USA har ohållbara statsfinanser, säger Amanda Sundström, till Svenska Dagbladet.
Stärks även mot euron
Dessutom stärks kronan mot euron, vilket inte kan förklaras med Donald Trump.
Anders Eklöf är valutaanalytiker på Swedbank. Enligt honom kommer svensk ekonomi väntas växa mer än de flesta av världens rikaste ekonomier, vilket gör att många vill investera.
”Svenska hushåll är räntekänsliga och väntas därför dra mer nytta av fallande räntenivåer än de flesta andra länder, samtidigt som våra inkomster stiger mer än inflationen”, säger Anders Eklöf till Svenska Dagbladet.
En femtioöring billigare, runt 9 kronor, kommer en dollar kosta i slutet av året, spår Eklöf.
SEB:s Amanda Sundström tror snarare att en dollar kostar mindre än 8,50 vid samma tidpunkt.
Taco-trump
På finansmarknaden finns ett nytt uttryck som hånar Trump, troligen för att lugna oroliga investerare.
Förkortningen Taco står för Trump Always Chickens Out, Trump fegar alltid ur, och syftar till att inte en enda av de viktiga tullar som han hotat med under våren faktiskt har blivit av. Det rapporterar Omni, som beskriver hur Taco-handel uppstått. Det innebär att man satsar stora pengar på att Trump kommer backa från förslag.
Nordea tror att dollarn i slutet av året snarare kommer ligga runt 9,39. Även det är en förstärkning, men långt ifrån de under 9 kronor som Swedbank och SEB spår.
Läs mer om ekonomi:
Boräntorna står still – men bundet lån kan snart bli dyrare
Tyska matjättar sänker matpriserna – pressar konkurrenter
Ett år utan bankkort: IT-expertens protest mot det spårbara livet

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.