E55

Kan dansk kärnkraft vara lösningen på svenskt elfel?

kärnkraft
Danmark ändrar sin ställning till kärnkraft efter 40 år, vilket kan bana väg för elpriserna i Öresundsregionen. (Foto: Mark Rubens Images och VencaVolrab Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

För nästan 40 år sedan satte Danmark stopp för all kärnkraft. Den danska regeringen öppnar nu för att se över det gamla förbudet. Och det berör i allra högsta grad svenska elräkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det handlar inte om att damma av planer på stora reaktorer från förr. Fokus ligger helt på att ta reda på vad små modulära reaktorer – SMR – kan ha för betydelse i framtidens energimix. Diskussionen stannar inte i Danmark, skriver Energinyheter.

I södra Sverige är det många som blickar mot Danmark med växande intresse. Bristen på planerbar el börjar märkas allt tydligare, och oron över hur framtiden ska hanteras har blivit svår att bortse från.

Danmarks klimat- och energiminister Lars Aagaard förklarade för Politiken i en intervju:

“Vi ser att nya kärnteknologier växer fram, små modulära reaktorer”, sa Lars Aagaard. 

MISSA INTE: Tunga namn kritiska till höjning av pensionen: ”Dumma i huvudet”

Ett ökat intresse för kärnkraft

Mot bakgrund av det ökade intresset har regeringen valt att tillsätta en utredning för att se närmare på vad de nya teknikerna faktiskt kan innebära. 

I Danmark togs beslutet att säga nej till kärnkraft redan 1985, i en tid då motståndet var stort – både bland politiker och i den allmänna opinionen.

Sedan dess har frågan legat i träda. Fram till nu. Beslutet markerade en tydlig riktning – och har förblivit orubbat i nära fyra decennier. 

ANNONS

Året därpå kom Tjernobyl – en katastrof som cementerade Danmarks nej. Sedan dess har frågan varit låst, och ingen politisk vilja har funnits att röra vid den. Förrän nu.

MISSA INTE: Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”

ANNONS

Tonläget kring kärnkraft ändras

Nu börjar tonläget förändras. Regeringens initiativ handlar inte om att fatta beslut om nya reaktorer – ännu. Syftet är att undersöka vad ett eventuellt teknikskifte skulle innebära för landet. 

Lars Aagaard har också betonat att traditionell kärnkraft inte är aktuellt. Det handlar enbart om små modulära reaktorer, SMR.

“Att tekniken har potential räcker inte. Vi måste också förstå konsekvenserna för Danmark om vi ska möjliggöra användningen”, säger Lars Aagaard till Politiken.

MISSA INTE: När lönar det sig att ha villabatteri?

Förnybart är fortsatt förstahandsvalet

Danmark har under flera decennier byggt upp en stark profil som ett av världens mest förnyelsebara energiländer. Särskilt vindkraften har haft en nyckelroll, men också solenergi och bioenergi spelar en stor del. 

ANNONS

Tillsammans står dessa källor nu för över 80 procent av elproduktionen – en siffra som placerar landet i topp globalt.

Det förändras inte av den nya utredningen, understryker Lars Aagaard.

“Vind och solkraft är fortfarande de billigaste och snabbaste vägarna till grön omställning”, säger han till tidningen. 

Men även i ett system dominerat av vind och sol behövs stabilitet. För industrier med hög elförbrukning räcker inte alltid de väderberoende källorna till. Här ses SMR och kärnkraft som ett möjligt komplement – inte som en ersättning.

Vad betyder det för Sverige?

I Sverige har elförsörjningen blivit ett växande bekymmer, särskilt i södra delarna av landet. 

Stora mängder el produceras i norr, men flaskhalsar i överföringskapaciteten gör att elbrist uppstår i Skåne, Blekinge och Småland när vinden mojnar och vintern biter till.

Flera svenska projekt med SMR är redan på planeringsstadiet. Frågan är om Danmarks nya inställning till kärnkraft kan bana väg för ett tätare samarbete i Öresundsregionen. 

Med gemensamma elutmaningar och geografisk närhet finns både anledning och potential att tänka nytt.

ANNONS
Även Italien visar intresse på att öppna upp kärnkraften igen. (Foto: VencaVolrab Images och Quality Stock Arts)

Italien vill också tillbaka till kärnkraft

Danmark är inte ensamt om att ompröva gamla beslut. Även Italien – som stängde sina kärnkraftverk efter en folkomröstning 1987 – har inlett ett arbete för att återinföra kärnkraft. Där handlar det, precis som i Danmark, om SMR-teknik.

Den italienska regeringen godkände under våren 2024 ett lagförslag som ska bana väg för ny lagstiftning. 

Planen är att få fram ett stabilt, klimatsmart energisystem som kan möta industrins växande behov.

Om de italienska planerna realiseras blir landet ett av de första i EU som återinför kärnkraft efter ett totalstopp – men med ny teknik och i ny skala.

Ett vägval väntar

Vad Danmark väljer återstår att se. Utredningen kring kärnkraften är tänkt att ge ett grundligt underlag för framtida beslut. 

Men bara det faktum att frågan ställs – efter fyra decennier av nej – visar att energikartan i Europa håller på att ritas om.

ANNONS

För svensk del öppnar det upp för en bredare diskussion. När elbristen inte längre bara är en teknisk fråga, utan ett hinder för nyindustrialisering och samhällsutveckling, blir varje möjlig lösning värd att titta närmare på.

Läs mer om ekonomi:

Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen

Arbetarpensionen splittrar – S-förslag möter hård kritik

Handlare i EU vill ha digital euro – protesterar mot kortjättarnas avgifter

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS