Sveriges elmarknad präglas just nu av historiskt låga elpriser, där överutbud från vatten- och vindkraft driver ned kostnaderna till rekordnivåer. Marknadsexperter varnar samtidigt för fortsatt stora regionala skillnader och enstaka pristoppar vid extremväder.


Elpriserna i Sverige föll kraftigt under april och nådde de lägsta nivåerna på flera år. Enligt elbörsen Nord Pool minskade det genomsnittliga elspotpriset med upp till 70 procent jämfört med samma månad 2024. Bakom utvecklingen ligger en kombination av välfyllda vattenmagasin, utbyggd vindkraft och låg elförbrukning på grund av den ekonomiska inbromsningen.
”Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall till Dagens Industri.
MISSA INTE: Oroande: Över 900 konkurser på en enda månad – igen
Skillnader i Sverige
Särskilt stora prisfall noterades i de nordligaste elområdena SE1 och SE2, där snittpriset hamnade på drygt 14 öre per kilowattimme (kWh) – långt under förra årets 50 öre/kWh. I elområde SE3, som omfattar bland annat Stockholm och Göteborg, sjönk priserna till 38 öre/kWh. Högst låg priserna som vanligt i södra Sverige, SE4, där genomsnittet låg på 58 öre/kWh i april – något lägre än året innan.
Den svenska elpriserna är så låga att det är svårt att investera i ny elproduktion i Sverige, säger Vattenfalls vd Anna Borg till Ekot.
Negativa elpriser – och fler väntas
Under våren har antalet timmar med så kallade negativa elpriser ökat markant. Det innebär att producenter i praktiken får betala för att bli av med överskottsel, eftersom efterfrågan är för låg för att matcha utbudet.
Både Norge och Sverige har just nu vattenmagasin med fyllnadsgrad över det normala. Samtidigt har både vind- och solkraft fortsatt byggas ut, vilket förstärker elöverskottet.
”Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elolaget Bixia.
”Vår prognos visar att snittpriserna kan bli upp till 40 procent lägre än motsvarande period i fjol.”
Exportkapaciteten räcker inte
En annan förklaring till prisraset är det strukturella överskottet i svensk elproduktion. Produktionen har byggts ut i snabb takt, men konsumtionen har samtidigt minskat, inte minst på grund av lågkonjunkturen och försenad industriell elektrifiering.
Arne Bergvik, chefsanalytiker på energikonsultbolaget Sigholm, beskriver situationen som ett ”förkrossande elöverskott”.
”Sverige kan nettoexportera cirka 33 terawattimmar el per år. När vi når det taket och exportkapaciteten är fylld, blir elen instängd i Sverige. Då faller priset mot noll, oavsett hur prisbilden ser ut ute i Europa”, förklarar han.

Låga priser – men fortsatt risk för pristoppar
Trots den ljusa bilden för konsumenter som gynnas av lägre elräkningar, är framtiden inte helt stabil. Experterna varnar för att prisvolatiliteten kommer att bestå. Plötsliga väderförändringar, gasprischocker eller torra perioder kan fortfarande orsaka kraftiga pristoppar – särskilt under vintermånaderna.
”Det kan bidra till att perioderna med bottenpriser på el blir långa både i år och de närmaste åren, även om det samtidigt fortsatt finns risk för perioder med stor volatilitet och höga elpristoppar vid till exempel köldknäppar vintertid, gaspristoppar eller torrperioder”, säger Arne Bergvik.
Dessutom kvarstår problemet med stora prisskillnader mellan Sveriges elområden, där södra Sverige generellt har betydligt högre priser än norra delarna.
Läs mer:
Mäklare i uppror mot Hemnets nya superpaket
Pensionärernas råd till yngre generetioner
Här räcker kronan längst på semestern
Så investerar du smart som pensionär

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.