Svenska hushåll uppges slänga mat för runt 14 miljarder kronor varje år, vilket upprör Edward Blom som tipsar om hur du kan ta vara på nästan all mat i stället för att slänga bort den.


Mest läst i kategorin
Allas uppmärksammar den nyligen passerade internationella matsvinnsdagen där gastronomen och kulturhistorikern Edward Bloom delar med sig av sina bästa tips för att minska matsvinnet.
Varje år slänger vi mat för 1 330 kronor per person.
Läs också: Vi slänger mat för 14 miljarder om året E55
Det är så onödigt och dumt, konstaterar Edward Blom och rekommenderar dig att först ta reda på vilka färskvaror som kan behöva frysas in.
Enkelt att laga mat på rester
Det är uppenbart att många hushåll har noll koll om hur mat bäst kan förvaras och få längre livslängd.
När det gäller rester är det lika enkelt att laga mat på det som på färska råvaror, förklarar Edward Blom också i Allas-artikeln.
Han tycker man ska ”spara allt”, så länge maten varit bra kyld och han är inte heller främmande för att tippa i en matsked havregrynsgröt som blivit över i pyttipannan.
Det blir bra redning, resonerar matproffset.
Och torra ostkanter, släng för Guds skull inte dessa.
”Om den inte är mögelangripen så blir den ju bara godare ju längre de ligger. Man slänger den för att man inte vill ha den på smörgåsen, men om man river ner det i en maträtt så är det en underbar smaksättare”, säger Edward Blom i reportaget.
Senaste nytt
Edward Blom: Ta bort märkningen
Det finns en rad tips på hur du kan använda osten som blivit över men som du inte längre vill ha som smörgåspålägg. Lägg den i köttfärssåsen, en gryta eller soppa, gör ostfondue eller ostomelett, berättar Blom.
Se till så att temperaturen i kylen är tillräckligt hög, då håller matvarorna längre. Men när det gäller fil och mjölk tycker Edward Blom att datummärkningen borde tas bort, eftersom den gör att ”folk slänger saker i onödan”.
Mejeriprodukter håller flera veckor längre än vad som står på förpackningarna, konstaterar han.
När det gäller sylt, marmelad eller gelé kan burkarna ”stå i 30 år nere i källaren” utan att något blir förstört, ”det är nästan konserverat”, säger han till Allas och berättar att han är uppväxt i en familj där man tog vara på bärsylt, äppelmos, vinbärsgelé och saft.
”Det känns omoraliskt att slänga”
Förr i tiden slängde man nästan aldrig mat. Läs mer på Allas.se om Edward Bloms tips på hur hans familj gör med maten för att inte bli en del av det enorma svinnet
”Att spara pengar är ändå inte vårt främsta mål. Det handlar mer om att mat är någonting som är nödvändigt för vår överlevnad och att alla har inte tillgång till mat. Det känns omoraliskt att slänga tycker jag! Det här amerikanska sättet att man tar hem snabbmat nästan dagligen eller flera gånger i veckan. Det är inget annat än förkastligt!”
Läs vidare: Matpriserna stiger – men maten går i soporna E55
Missa inte: Möglig mat är inte det sämsta DagensPS

Här kan du beställa Verisure hemlarm för endast 2990 kr! (Värde: 6990 kr) Snabb hjälp vid inbrott, brand och nödsituationer. Gör larmtestet för att hitta rätt larm för dig.