När digitaliseringen blir allt mer avancerad är det många äldre som ber sina vuxna barn om hjälp att ta hand om bankärenden, exempelvis. Men då uppstår också utrymme för råa och samvetslösa anhöriga att råna sina åldrande föräldrar.


En dement är per definition oförmögen att betala sina räkningar i tid utan att få hjälp. Men den hjälpen innebär också att man utsätter sig för en stor osäkerhet om den som man ska få hjälp av råkar vara en samvetslös skurk.
Det varnar polisen för i bland annat Sveriges Radio.
Äldre med demens särskilt utsatta
Erika Gyllenswärd på Polisen menar att de svikit de äldre.
”Det är en osynlig grupp, de äldre. Vi har inte lagt tillräckligt stort fokus på att höja kunskapen om deras utsatthet, säger hon i inslaget.
Anhöriga närstående som tar för sig av sina äldres pengar för att betala sina räkningar, ansöka om lån eller shoppa kallas för ekonomiskt våld.
Riksrevisionen till attack
Nyligen riktade Riksrevisionen kritik i en ny rapport, eftersom man inte agerat tillräckligt hårt mot ekonomiskt våld mellan familjemedlemmar.
Det är på tok för lätt för närstående att med hjälp av e-legitimation och andra tekniska hjälpmedel för att roffa åt sig av bodelning och underhållspengar med mera.
Vuxna barn rånar sina dementa äldre
Men även vuxna barn utsätter sina föräldrar för roffandet.
”Hans bankkonto är tömt innan räkningarna är betalda. Dottern handlar väldigt mycket, har missbruksproblem, är arbetslös och den här mannen får väldigt mycket inkassokrav,” sade en samordnare i hemtjänsten för dementa, till Sveriges Radio.
Ingen ska behöva utsättas
En som uttalat sig i frågan är Sydsvenskans ledarskribent Marcus Rossheim.
”Enligt Riksrevisionen beror det på att regeringen brustit i ansvaret att säkerställa tillräckligt kunskapsunderlag. Ett sådant behövs; ingen människa ska behöva utsättas för ekonomiskt våld. Demenssjuka seniorer är inget undantag”, skriver han i en ledartext.
Läs mer om ekonomi:
Han tar över tunga manteln på Pensionsmyndigheten
Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
EU vill riva 10 hinder för företag – ska förenkla inre marknaden
I år får man i snitt 3 000 kronor i premiepension – i månaden
PPM-miljonärerna: Spararen har 7,6 miljoner i premiepension

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.