Elektronikskatten fortsätter att höjas – i tysthet. De flesta känner inte till den vanliga skatten, trots att den belastar priset på en vanlig tvättmaskin med nästan 700 kronor extra i skatt.


Mest läst i kategorin
Skatteverket höjer skatten för vanliga vitvaror, den så kallade kemikalieskatten, med 9,31 procent. Det gör att dyra inköp blir ännu dyrare för svenskarna. Men skälet bakom, hur mycket den höjs och varför den finns är inte särskilt känt alls.
De flesta vet exempelvis inte om att de betalar hundratals kronor i den speciella skatten nästan varje gång de köper vitvaror.
700 kronor dyrare tvättmaskin
”Elektronikskatten på vitvaror och hemelektronik har fördubblats sedan införandet 2017 och är tung för konsumenter att bära”.
Det framgår av branschorganisationen APPLiA:s årsrapport.
Dessutom är skatten jobbig för elektronikföretagen att kontrollera för svenska företag. Och eftersom kontrollen av utländska distributörer som ska betala skatten brister, blir det svårare för svenska företag att konkurrera med utländska konkurrenter.
Dyr och ineffektiv skatt
”Elektronikskatten är ett dyrt och ineffektivt styrmedel som fördyrar energieffektiva produkter utan att skapa några miljöfördelar. Vi uppmanar regeringen att slopa skatten och istället satsa på riktade miljöåtgärder som verkligen gör skillnad”, säger Kent Oderud, rapportförfattare och ordförande för APPLiA i Sverige, i ett pressmeddelande.
Resultatet blir att svenska konsumenter betalar miljarder i extra skatt varje år utan att det faktiskt hjälper klimatet.
”Samtidigt finns redan fungerande EU-regler, såsom RoHS och REACH, som bättre kan bidra till substitution av skadliga kemikalier i elektronik”, skriver branschorganisationen.
Läs mer om ekonomi:
Stor jämförelse: Så mycket sparar andra svenskar i din ålder
Bankbedrägeri mot äldre vanligare i Norden: ”Kriminell epidemi”
Det finns fortfarande 51 000 jobb för dig att söka i sommar
Kronans triumf: Nu kostar en amerikansk dollar exakt 10 kronor
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.