Andelen med bundna bolån har mer än fördubblats under mars jämfört med januari, menar bolånebanken SBAB.


Mest läst i kategorin
Turbulens på börsen och i världen gör att allt fler väljer att binda räntan på sina bolån, rapporterar bolånebanken SBAB.
Allt fler svenskar väljer nu att binda räntan på sina bolån. Under mars månad valde 7 procent av SBAB:s nya kunder bunden ränta, vilket är mer än en fördubbling jämfört med januari då andelen var 3 procent. Detta är den högsta nivån på ett år, rapporterar banken. Det skriver Dagens Industri.
SBAB:s privatekonom Linda Hasselvik tror att den ekonomiska osäkerheten spelar stor roll i trenden. Osäkerheten har förstärkts efter Donald Trumps val och införandet av nya tullar, vilket skapat oro på marknaderna.
”Många har nog tänkt att räntorna inte ska gå ned så mycket mer. Skillnaden mellan rörlig och bunden ränta har också varit liten, vilket gör det attraktivt att binda”, säger Linda Hasselvik.
MISSA INTE: Ekonomiskt turbulens påverkar inte bara plånboken – utan även hälsan
”Frid i själen”
Även Swedbank ser ett liknande mönster med ökat intresse för bundna räntor. Arturo Arques, privatekonom vid Swedbank, anser att utvecklingen är logisk, även om skillnaden mellan bundna och rörliga räntor fortsatt är liten.
”Vill man ha lite frid i själen och inte låta Trump påverka för mycket är en kombination av rörlig och fast ränta bäst för de flesta”, säger Arques.
Tjänar på att binda bolån
I mars erbjöd flera banker, däribland Swedbank och Länsförsäkringar, lägre bundna räntor jämfört med rörliga alternativ. Under torsdagen meddelade SBAB även att banken sänker alla bundna räntor med 0,1 procentenheter.
Enligt Hasselvik kan hushåll med små marginaler särskilt gynnas av att binda räntan, trots att detta historiskt har inneburit en något högre kostnad.
”Det är som att betala en liten försäkringspremie, vilket kan vara värt det om läget känns stressande”, säger hon.
Läs mer om ekonomi:
Edward Blom: Historiska knep när kaffet blir för dyrt
Ekonomiskt turbulens påverkar inte bara plånboken – utan även hälsan
Experten: Så påverkar börsraset din pension

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.