E55

5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: "Gör inte bort dig"

Testamente
Fall inte i någon av fällorna när du skriver testamente. (Foto: Getty Images, Route66 Images)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

Att skriva testamente är inget man gör varje dag – men när det väl gäller vill få att det blir fel. Familjejuristen Arne Larsson har sett de vanligaste misstagen och ger här sina bästa råd för att undvika dem. ”Det är inte vad du menar som räknas – det är vad du faktiskt skriver”, säger Arne Larsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arne Larsson är senior jurist inom familjerätt, och vet hur förödande konsekvenser ett otydligt eller felaktigt testamente kan få. Det finns en lag, Ärvdabalken, som styr hur arvet ska fördelas. Om man är nöjd med det som står där, behöver man inte skriva testamente alls. Men det är sällan så enkelt i praktiken.

MISSA INTE: Miss för äldre i premiepensionen: En av fyra kom inte över tröskeln

Vanliga misstag i sambofamiljer

Ett av de mest dramatiska misstagen Arne ser rör sambor som tror att de ärver varandra. Det gör de inte. Om det finns barn – särskilt barn från tidigare förhållanden – ärver barnen i första hand. Och det kan slå hårt.

”Vi ser ofta hur efterlevande tvingas sälja sin bostad för att barnen ska få ut sitt arv. Det är en situation ingen har räknat med”, säger han till E55.

Ett testamente kan ändra det. Till exempel genom att man ger sin sambo rätt att bo kvar i bostaden under livstid. Men det måste vara rätt formulerat och korrekt bevittnat.

ANNONS

Glasklart för dig – men oklart för andra

Det andra vanliga felet är övertydlighet. Det låter bakvänt – men många gör misstaget att vara för specifika. Arne berättar om personer som räknar upp sin bil, sin bank, ett visst konto eller en viss bostad – och lämnar resten oklart.

”Den som skriver tror att det är glasklart. Men verkligheten förändras – konton byts, bilar säljs, fastigheter ges bort. Då kan testamentet bli delvis ogiltigt.”

ANNONS

Hans råd är i stället att skriva ”samtliga mina tillgångar”, om det inte finns särskilda legat. På så sätt undviker man att framtida förändringar gör testamentet oanvändbart.

Tänk ett steg längre med ditt testamente

Det tredje misstaget handlar om att inte tänka på vad som händer om en arvinge dör före dig. Arne ser ofta testamenten som nämner specifika personer – men inte vad som händer om just den personen inte längre finns i livet.

”Ska arvet då gå till dennes barn, eller delas mellan de andra? Det måste man skriva. Många glömmer det helt”, säger han till E55.

Ett enkelt tillägg – som att skriva att arvet vid behov ska fördelas mellan återstående arvingar eller gå vidare till den avlidnes barn – kan lösa detta.

Slarv med formalia fäller allt

Det fjärde och kanske vanligaste misstaget är brister i bevittningen. Ett testamente ska bevittnas av två personer samtidigt. Det räcker inte att först gå till en granne, och sedan nästa.

”Det ska ske vid samma tillfälle. Vittnena ska se på när du skriver under, och själva underteckna medan du är närvarande. Annars faller testamentet – det är så vi jurister uttrycker det.”

Arne rekommenderar att man bokar ett kort möte med två personer, samlas runt ett bord och gör det ordentligt. Det tar fem minuter – men kan spara månader i domstol.

ANNONS

Inbördes testamenten kräver tydlighet

Ett särskilt knepigt område är inbördes testamenten – där två personer skriver på samma dokument, till exempel makar eller sambor. Då är det extra viktigt att originalet sparas tryggt och att varje part är tydligt representerad. Det har News55 skrivit tidigare.

Trots att det rör sig om samma text så behöver de båda makarna ha varsitt original för att de båda skall vara giltiga.

testamente
Testamentet du ska skriva är viktigt att få rätt. (Foto: Getty Images)

Praxis om testamenten

Om den ena maken avlider så kanske ett orginaltestamente gäller för den. Men finns det inte ytterligare ett original när den sista maken eller makan avlider så kan det mycket väl bli så att testamentet ändå inte gills. Om åsikterna går isär riskerar en sådan tvist att leda till domstol.

”Domstolen ska då avgöra om en kopia kan likställas med ett original – det är en mycket svår bevisfråga.”

Enligt rådande praxis gäller inte kopior om inte alla är överens. Undantaget är om kopian förvarades I ett bankfack. Då finns det ett fall som gör gällande att kopian skall betraktas som orginal.

”Men att komma fram till den slutsatsen är både krångligare och dyrare än att göra rätt från början, och hålla koll på sitt orginaltestamente, eller komma överens”, säger Larsson till E55.

ANNONS

Fem tips från juristen

  1. Undvik detaljer – skriv inte enskilda tillgångar om det inte är absolut nödvändigt.
  2. Tänk framåt – vad händer om en arvinge avlider före dig?
  3. Var tydlig – men använd etablerade ord och begrepp.
  4. Bevittna korrekt – två personer, samtidigt, i din närvaro.
  5. Skydda rätt personer – sambor ärver inte automatiskt, skriv testamente om det är viktigt.

”Ett testamente ska tåla framtiden”, avslutar Arne Larsson.

Läs mer om ekonomi:

Miss för äldre i premiepensionen: En av fyra kom inte över tröskeln

Trenden är bruten: Bedrägerier via betaltjänster minskar

Sverige sänker skatten: På el, dans och jobbresor

Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige

Katastrof: 305 miljarder i svensk pension gick upp i rök i börsraset

ANNONS

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS