Efter åratal av motstånd svänger Tyskland i kärnkraftsfrågan inom EU. Den nya linjen öppnar för teknikneutralitet och stöd till ny kärnkraft – en avgörande vändning, menar energi- och näringsminister Ebba Busch.


Mest läst i kategorin
Tyskland, som länge lett motståndet mot kärnkraft inom EU, öppnar nu upp för en ny inställning. Den nytillträdda energiministern Katherina Reiche deklarerade under ett EU-möte i torsdags att landet respekterar andra länders val av energimix och att teknik med låga koldioxidutsläpp bör gynnas – oavsett vilken teknik det handlar om.
”Vi måste vara öppna för olika teknologier”, sade Reiche och signalerade ett tydligt avsteg från föregångaren Robert Habecks hårdnackade linje.
Tysklands nya inställning innebär inte en återgång till egen kärnkraftsproduktion, men förändrar ändå dynamiken inom EU:s energipolitik.
MISSA INTE: Boräntorna står still – men bundet lån kan snart bli dyrare
Busch: ”En game changer för hela EU”
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kallar Tysklands kursändring för en efterlängtad ”game changer”. Hon har i flera år legat i strid med tidigare tyska ministrar kring EU:s hållning till kärnkraft, som i dagsläget klassas som mindre önskvärd än förnybara energikällor inom EU:s gröna regelverk (taxonomin).
”Det är den game changer som vi har hoppats på, att Tyskland står bakom teknikneutralitet. Det banar väg för stora skiften i EU”, sade Busch till Tidningen Näringslivet i samband med näringsministermötet i torsdags.
Att EU ska vara teknikneutralt innebär att medlemsländer själva ska kunna välja energimix utan att tekniker – som kärnkraft – diskrimineras i finansiering och regler.

EU-stöd kan omfördelas
EU:s taxonomi styr bland annat hur investeringar och statliga stöd kanaliseras till hållbara teknologier. Om kärnkraft jämställs med förnybara alternativ som sol- och vindkraft, öppnas dörren till större kapitalflöden – både offentliga och privata.
”Kärnkraft kommer att få mycket lättare att attrahera kapital, som idag istället går till USA, Kanada och Kina”, säger Ebba Busch.
Frankrikes energiminister Marc Ferracci betonade också vikten av att EU får en mer pragmatisk syn på energimixen och pekade ut små modulära reaktorer (SMR) som särskilt intressanta för framtida stöd.
Tysk industrilobby bakom svängningen?
Att Tyskland ändrar hållning beror delvis på den nya energiministerns bakgrund. Katherina Reiche är kristdemokrat och har lång erfarenhet från energibranschen, bland annat som chef på E.ON:s dotterbolag Westenergie. Hon tar nu över ett energidepartement i kris, där både industrins konkurrenskraft och omställningen från fossila bränslen står på spel.
Ebba Busch välkomnar omsvängningen, men beklagar att Tyskland inte går hela vägen och återupptar sin egen kärnkraftsproduktion.
”Det är inte den 100-procentiga comebacken som jag hade hoppats på. Man kommer att fortsätta vara väldigt beroende av gas”, säger hon.
I Sverige har även industrin börjat föra samtal om att investera i kärnkraft, något, TN rapporterat om tidigare.
Ökat stöd även i andra EU-länder
Fler länder inom EU visar tecken på att ompröva sin kärnkraftspolitik. Danmark, Italien och Grekland har mjukat upp sina positioner. Belgien har stoppat nedläggningen av sin kärnkraft, och även i traditionellt kärnkraftskritiska Österrike syns förändrade attityder, enligt Busch.
Idag ingår 16 av EU:s 27 medlemsländer i det som kallas kärnkraftsalliansen.
Tysklands omsvängning innebär ett historiskt skifte i EU:s syn på kärnkraft. För Sverige och andra kärnkraftspositiva länder öppnas nu nya möjligheter – både politiskt och ekonomiskt – för att driva den gröna omställningen med kärnkraft som en del av lösningen.
Läs mer:
Ett år utan bankkort: IT-expertens protest mot det spårbara livet
Tyska matjättar sänker matpriserna – pressar konkurrenter
När det kan löna sig att ta ut pension tidigt
Ekonomiforskaren: ”Europa elektrifieras inte – det går åt fel håll”

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.