E55

Tunga namn kritiska till höjning av pensionen: "Dumma i huvudet"

pension
Magdalena Andersson (till vänster) föreslår höjda pensioner till de som jobbat i över 40 år. Staffan Ström (mitten) på Alecta är kritisk, och även Ole Settergren (till höger) undrar hur det ska gå till. (Foto: Pontus Lundahl/TT, Alecta, Alexandra Bengtsson/SvD/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 18 maj 2025Publicerad: 18 maj 2025

Svenska arbetare ska få högre pension. Det lovade Magdalena Andersson (S) på första maj. Men förslaget som kan bli en valfråga 2026 får kritik från bland annat pensionsexperten Ole Settergren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ole Settergren var analyschef för Pensionsmyndigheten i 15 år, och för många ansiktet utåt för myndigheten. I början av 2025 slutade han hastigt och lustigt efter att ha varit oense med myndigheten om det som i media har kallats hans ”privata engagemang”.

Nu uttalar han sig för första gången sedan den hastiga avgången, som fortfarande är höljd i dunkel.

Utspelet gäller Magdalena Anderssons förslag om att höja pensionen för de svenskar som efter ett långt och tungt arbetsliv går i pension i förväg. Frågan kan bli en valfråga 2026, rapporterade Sveriges Radio. Men Ole Settergren är kritisk.

”Det låter som ett extra allt-förslag”, varnar pensionsexperten Ole Settergren i en artikel i tidningen Näringslivet.

Tidningen ges ut av Svenskt Näringsliv, vars egna förslag ofta går rakt emot Socialdemokraternas.

pension
Magdalena Andersson i Malmö på första maj. (Foto: Johan Nilsson / TT)

Settergren: ”Dumma i huvudet”

Ole Settergren var med och utformade det pensionssystem som Sverige har i dag. Sedan dess har han arbetat i 30 år med pensionsfrågor.

”För de som ska förstå sin pension är det ologiskt, dåligt och irriterande. Rationella människor hanterar det genom att strunta i att försöka förstå. De rycker på axlarna och tycker att staten och lagstiftaren är dumma i huvudet. Om man vill att antalet arbetade år ska beaktas i systemet bör man enligt min uppfattning i stället diskutera att göra om systemet helt och hållet”.

ANNONS

Förslaget kommer att förtydligas vid Socialdemokraternas kongress i maj.

Magdalena Anderssons förslag går ut på att höja pension efter 40 års arbete och möjlighet att gå ner i arbetstid utan lägre pension vid tunga jobb.

ANNONS

Staffan Ström: ”Vad menas?”

Staffan Ström, pensionsexpert på tjänstepensionsbolaget Alecta, är också kritisk till förslaget, enligt tidningen.

”Det framgår ju ingenting om hur det är tänkt att fungera. Det är svårt att ta ställning innan det finns ett tydligare förslag, som till exempel visar vad som menas med tungt jobb och vad som menas med 40 arbetade år”, säger Staffan Ström.

En del som föreslås är dock att den som har arbetat i mer än 40 år ska få höjd pension. En annan handlar om att den som har haft ett tungt jobb i slutet av arbetslivet ska kunna gå ner i arbetstid utan att pensionen blir lägre.

Svensk pension bygger inte på att räkna år och timmar. Man räknar kronor. Därför är förslaget klurigt att få in i pensionssystemet, menar Staffan Ström i artikeln.

”Tyvärr tror jag att det är svårt att införa en komponent som inte bara räknar livsinkomst utan även arbetade år eller timmar i ett system som redan nu är alldeles för komplext och onödigt rörigt. Pensionssystemet behöver förenklingar efter en massa lappande, lagande och märkliga tillägg som har kommit de senaste åren”, säger han.

Inte pensionens jobb att lösa arbetsmarknaden

ANNONS

Först måste problemet definieras, menar Staffan Ström.

”Är människor är fysiskt och psykiskt utslitna är det kanske inte pensionssystemet som ska lösa det. Då är det snarare arbetsmiljön och sjukförsäkringen som behöver förändras. Är problemet att människor vill kunna gå tidigare i pension är det en annan diskussion. I dagens system är det ju faktiskt möjligt att gå i pension tidigare än vid riktåldern. Då får du bekosta den tidigare pensioneringen ur egen ficka genom lite lägre pension”, säger Staffan Ström till Näringslivet.

Mer kritik mot Magdas pension

Även från vänster har förslaget fått kritik. Tidningen Arbetet, som ges ut av fackföreningsrörelsen, menar att det som behövs är ett återinförande av den gamla folkpensionen.


”Då måste det skitsystem vi har i dag renoveras i grunden. Fram med släggan, Magdalena Andersson”, skrev Daniel Swedin, Arbetets politiska redaktör, på ledarplats.

Läs mer om ekonomi:

Regeringen vill minska antalet elområden

Då får du 69 800 kronor per månad i allmän pension före skatt

Vad är det lägsta man kan få i allmän pension?

ANNONS

PRO tar strid mot orättvisa matavgifter på äldreboenden

Spara till pensionen? Sju bankers avgifter att se upp för med IPS




Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS