Trumps ekonomiska politik har ställt till det ordentligt i världen. Dollarn har gjort sitt sämsta halvår sedan 1973, det visar Financial Times.


Mest läst i kategorin
Valutan har rasat över 10 procent under första halvåret 2025, skriver Expressen.
Francesco Pesole är valutastrateg på ING och han ser tydliga kopplingar till president Donald Trumps politik.
”Dollarn har blivit piskpojken i Trump 2.0:s oberäkneliga politik”, säger Francesco Pesole.
MISSA INTE: Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen
Värsta fallet sedan 1970-talet
Dollarindexet mäter valutans styrka mot sex andra stora valutor. Under det första halvåret har indexet rasat med 10,8 procent, skriver Financial Times.
Så dåligt har dollarn inte gått sedan 1973 när valutan tappade 15 procent. Inte sedan finanskrisen 2009 har det varit så illa.
Francesco Pesole pekar på flera faktorer bakom dollarns fall. Donald Trumps tullkrig, en växande statsskuld och oro över Federal Reserves oberoende har undergrävt dollarns attraktionskraft som säker hamn för investerare.
Investerare som tidigare sökte trygghet i amerikanska tillgångar börjar nu tvivla på stabiliteten.
MISSA INTE: Analytikerns prognos: Därför kan USA-börsen fortsätta stiga
Statsskulden skjuter i höjden för Trumps styre
Bara under måndagen sjönk dollarn ytterligare 0,6 procent när den amerikanska senaten förberedde sig på att rösta om Trumps budgetförslag.
Budgetförslaget förväntas öka den redan skyhöga statsskulden med 3,2 biljoner dollar under det kommande decenniet. Det är enorma summor som oroar investerare världen över.
Oron över hållbarheten i Washingtons lån har skapat en utvandring från den amerikanska statsobligationsmarknaden. Färre köper amerikanska statspapper, vilket driver upp räntorna.
Statsobligationer är ett sätt för stater att låna pengar av investerare. Staten betalar ränta under löptiden och betalar sedan tillbaka beloppet när obligationen förfaller.
MISSA INTE: Swedbank köper Stabelo – fler ska få bolån
Euron stärks mot alla odds
Dollarfallet under första halvåret har motbevisat många prognoser från början av året. Flera på Wall Street förutspådde att Trumps handelskrig skulle skada ekonomier utanför USA mer än amerikanska.
Istället har euron, som flera förutspådde skulle falla till paritet med dollarn i år, stigit med 13 procent. Det betyder att europeiska valutor blivit starkare trots Trumps försök att gynna amerikansk ekonomi.
Francesco Pesole förklarar att Trumps oberäkneliga politik skapat osäkerhet som skadar dollarns position. Investerare söker sig till andra valutor som verkar stabilare.
Den svenska kronan har också gynnats av dollarns svaghet, vilket gör import från USA billigare för svenska konsumenter.
Federal Reserve under press från Trump
En stor oro för investerare är Donald Trumps relation till Federal Reserve, den amerikanska centralbanken. Trump har kritiserat Fed öppet och hotat deras oberoende.
Central bankers oberoende är viktigt för investerarnas förtroende. Om politiker kan påverka räntebeslutet direkt undergräver det stabiliteten i valutan. Francesco Pesole ser detta som en av de största riskerna för dollarn framöver.
”Dollarn har blivit piskpojken i Trump 2.0:s oberäkneliga politik”, konstaterar Francesco Pesole.
När folk börjar tvivla på om Federal Reserve får bestämma själv så ifrågasätter investerare om dollarn ska vara världens viktigaste valuta.

Trumps val ger långsiktiga konsekvenser för världsekonomin
Dollarns svaghet får konsekvenser för hela världsekonomin. Som världens reservvaluta påverkar dollarn alla internationella transaktioner.
En svag dollar gör amerikanska varor billigare för utländska köpare, men gör samtidigt import dyrare för amerikaner. Det kan driva upp inflationen i USA.
För länder som Sverige kan en svag dollar betyda billigare import från Amerika men också osäkerhet på valutamarknaderna. Många svenska företag har affärer i dollar och påverkas av kursrörelserna.
Francesco Pesole varnar för att dollarns problem kan fortsätta om Donald Trump fortsätter sin nuvarande ekonomiska politik. Han menar att oberäkneligheten skapar osäkerhet som investerare inte gillar.
Läs mer om ekonomi:
Konkurrensverket: Om Coop stänger kan maten bli dyrare
”Avanzadödaren”: Säljs till Länsförsäkringar i förlustaffär
Sverige är på väg att resa sig ur lågkonjunkturen – eller?

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.