Svensk ekonomi har haft ett kämpigt år, men enligt finansminister Elisabeth Svantesson finns nu tecken på en vändning.


Mest läst i kategorin
Till hösten väntas återhämtningen ta fart – om omvärlden tillåter.
“Vi tror att återhämtningen kommer under hösten. Det påbörjades förra året, men det kommer tillbaka i höst”, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med sitt framträdande under Moderaternas dag i Almedalen.
Finansministern pekar ut flera yttre händelser som bromsat upp den svenska tillväxten. Trumps nya tullpolitik och den eskalerande krisen i Mellanöstern har satt tydliga spår i konjunkturen, särskilt i ett exportberoende land som Sverige, skriver Aftonbladet.
Hon menar att svensk ekonomi har goda förutsättningar, men att vi trots det är lättpåverkade av omvärlden.
MISSA INTE: Stor förändring för Avanza Zero – och 700 000 svenskar.
Stabil grund enligt Elisabeth Svantesson
Trots motvinden betonar hon att Sveriges ekonomiska och politiska grund är stabil. Jämfört med många andra EU-länder står Sverige starkt rustat. Det ger regeringen handlingsutrymme att både möta framtida kriser och genomföra prioriterade satsningar.
“Sverige står på en enormt stabil ekonomisk och politisk grund. Vi har goda förutsättningar, bättre än de allra flesta EU-länder till exempel”, säger hon.
Men när det gäller frågan som många hushåll väntar på – om skatterna ska sänkas eller om andra ekonomiska lättnader är på väg – är Elisabeth Svantesson mer återhållsam. Några klara besked lämnas inte.
MISSA INTE: Erik Thedéen räknade fel på räntan
Svantesson har fokus på hushållen
Under pressade ekonomiska tider har frågan om hushållens köpkraft blivit central. Många har fått leva med höjda räntor, ökade matpriser och dyrare el. Att stärka den privata ekonomin är enligt Elisabeth Svantesson en prioriterad fråga – även om formerna ännu är oklara.
Hon säger att det är viktigt att stärka hushållen för moderaterna. Samtidigt markerar hon mot förslag om skattehöjningar, som till exempel beredskapsskatt, vilket oppositionen har föreslagit. Enligt finansministern vore det fel väg att gå.
“Att höja skatter, som den andra sidan vill göra med beredskapsskatt, det är riktigt dåligt i tider då människor behöver mer pengar i plånboken”, säger hon.

MISSA INTE: Nu sänks skatten på dessa sorters öl: Gäller från och med tisdag
300 miljarder till försvaret
En av de stora satsningarna som redan är fastlagd är den historiska upprustningen av försvaret. Alla riksdagspartier har ställt sig bakom en ram på 300 miljarder kronor. I ett första skede finansieras satsningen med lån, men på sikt ska pengarna hämtas från andra delar av statsbudgeten.
Vilka utgifter som då får stå tillbaka vill Svantesson i dagsläget inte specificera, men son påpekar att Moderaterna tidigare har minskat biståndet, tagit bort investeringsstöd och att de kommer återkomma med olika finansieringsförslag.
Men oavsett hur medlen fördelas, är signalen från finansministern tydlig: det finns ett politiskt och ekonomiskt ansvar att hålla kursen.
“Vi kan nu göra det som behövs för att stärka försvaret, rättsväsendet, polis och välfärd”, säger Elisabeth Svantesson.
Läs mer om ekonomi:
Matpriserna skenade – butikernas vinster låg kvar
Utdelningskaos på Avanza – pengar försvann mitt i natten
Svensk el: Här ligger kundernas miljarder – oanvända

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.