Amerikanska ekonomiexperten Rachel Cruze delar med sig av fem grundläggande vanor som hon menar är avgörande för att bygga långsiktig förmögenhet.


Mest läst i kategorin
För många hushåll är ekonomisk trygghet en dröm snarare än verklighet. Med stigande levnadskostnader, tunga skulder och en inkomst som inte alltid räcker till, känns det svårt att spara – än mindre att bygga upp en rejäl förmögenhet.
Men enligt den amerikanska författaren och privatekonomiska experten Rachel Cruze krävs det inte ett högt arv eller en lottovinst för att bli rik. I en nyligen publicerad YouTube-video delar hon med sig av fem enkla vanor som hjälpt henne bli miljonär.
MISSA INTE: Heimstaden i öppet angrepp mot Finansinspektionen
Lev utan skulder
Rachel Cruze växte upp i en familj som hade tvingats gå i personlig konkurs. Den erfarenheten satte spår, inte minst i hennes syn på skuld.
”Istället för att betala en bankbetalning kan du investera det och tjäna pengar till dig och din familj på dessa investeringar”, förklarar hon enligt GOBankingRates.
Hennes råd är tydligt: ta inte på dig mer skuld, och ta kontroll över den du redan har. Cruze förespråkar snöbollmetoden, där du fokuserar på att betala av den minsta skulden först och sedan arbetar dig uppåt. På så sätt får du snabbare känslan av framsteg, vilket i sin tur ger motivation att fortsätta.

Lev under dina tillgångar
En annan vana som Cruze menar är avgörande är att leva på en nivå som ligger under den inkomst du har. Genom att ha en realistisk budget kan du undvika skuldfällor och skapa utrymme för sparande och investeringar.
Det handlar också om att undvika livsstilsinflation – det vill säga att börja spendera mer bara för att inkomsten ökar. Cruze varnar för att låta uppgraderingar i livet (som en ny bil eller dyrare bostad) äta upp allt överskott, och uppmanar till medvetna val – spara först, konsumera sedan.
Jämför dig inte med andra
I sociala medier flödar det av glittriga bilder på dyra bilar, semesterresor och designerväskor – och det är lätt att känna sig efter. Men Cruze menar att det är en fälla som hotar dina ekonomiska mål.
Hon menar att du aldrig vet vad som döljer sig bakom ytan. Personen du jämför dig med kanske sitter fast i skuld – trots det perfekta Instagramflödet. Genom att fokusera på din egen resa och vara nöjd med det du har, kan du fatta mer hållbara ekonomiska beslut.
Investera i framtiden
Att spara pengar i madrassen är inte nog, enligt Cruze. För att bygga förmögenhet måste pengarna jobba för dig – och det gör de genom investeringar. Hon föreslår att man, om möjligt, maxar sitt sparande i en långsiktig investeringsform.
Med ett konkret exempel visar hon kraften i ränta-på-ränta-effekten: börjar du investera 600 dollar i månaden vid 37 års ålder, med 10 % årlig avkastning, har du över 1,1 miljoner dollar vid 65 – varav över 800 000 bara är ränta.
Poängen? Ju tidigare du börjar, desto större blir belöningen.
Tänk långsiktigt
Vi lever i en tid av omedelbar tillfredsställelse, där snabba klick och impulsköp lockar. Men enligt Cruze är tålamod en avgörande dygd när det gäller att bygga rikedom.
Hon berättar hur hon och hennes man sparade i flera år för att bygga en pool hemma. Det tog tid, men de uppnådde målet utan att behöva ta lån – och glädjen blev större just för att de väntade.
Läs mer:
Riksbankens dollarköp blev förlustaffär
De bästa Buffett-inspirerade aktieråden
Oroande: Över 900 konkurser på en enda månad – igen
Så investerar du smart som pensionär

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.