E55

Förslag: sänkt skatt för fåmansföretag – ”Ekonomin måste växa”

fåmansföretag
Elisabeth Svantesson (M), finansminster under en pressbriefing. (Foto: Viktoria Bank/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 23 maj 2025

Regeringen presenterar ett förslag om sänkt skatt för omkring 60 000 fåmansföretagare, som en del av en större reform av de omdebatterade 3:12-reglerna. Syftet är att förenkla regelverket och stimulera tillväxt – men oppositionen är kritisk och menar att höginkomsttagare gynnas mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelade på torsdagen att regeringen nu går vidare med ett förslag om att reformera de så kallade 3:12-reglerna – skatteregler som styr hur ägare i fåmansföretag beskattas för utdelning och kapitalvinst, rapporterar Dagens Nyheter.

”Vi måste se till att det är lättare och mer lönsamt att driva företag”, säger Svantesson.

Syftet med reformen är att stärka företagande och skapa förutsättningar för tillväxt och fler jobb, menar Svantesson. Samtidigt är förändringarna ett löfte från Moderaterna som nu förverkligas i samarbete med övriga Tidöpartier inför höstbudgeten.

MISSA INTE: EU vill riva 10 hinder för företag – ska förenkla inre marknaden

Lägre skatt för tiotusentals företagare

Förslaget innebär i praktiken sänkt skatt för cirka 60 000 fåmansföretagare, enligt regeringens beräkningar. De nya reglerna ska bland annat göra det enklare att räkna ut det så kallade gränsbeloppet – det belopp som avgör hur mycket utdelning som beskattas som inkomst av kapital istället för lön.

”Vi förenklar den administrativa bördan för företagen med upp till en tredjedel”, säger Svantesson.

Förändringarna innebär också ett tapp i statens skatteintäkter med omkring en miljard kronor per år. Men regeringen menar att detta ska ses som en investering i tillväxt, där ökad BNP på sikt kan ge större skatteintäkter än vad som initialt förloras.

”En halv procentenhet i ökad BNP leder till 15 miljarder i ökat reformutrymme. Att påverka tillväxten är det viktigaste vi kan göra nu”, säger finansministern.

ANNONS
Socialdemokraterna med Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson, i spetsen är kritiska mot förslaget. (Foto: Anders Wiklund/TT)
ANNONS

Kritiken: Höginkomsttagare och män tjänar mest

Förslaget bygger delvis på en tidigare utredning som presenterades förra sommaren. Enligt den gynnas i högre grad män och personer med höga inkomster – vilket har väckt skarp kritik från bland annat Socialdemokraterna, vilket rapporterades i Aftonbladet.

”Regeringen föreslår en skattesänkning för dem med de högsta inkomsterna. Mer omvandling av inkomster gör inte Sverige rikare”, sade Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för S, till TT.

Bakgrunden är att det är fler män än kvinnor som är delägare i fåmansföretag, och ofta med högre inkomster, vilket gör att fördelarna med lägre skatt inte fördelas jämnt.

På frågan om varför regeringen väljer att genomföra en reform som enligt utredningen gynnar en redan privilegierad grupp svarar Svantesson att det är en neutral lagstiftning.

”Sen ska vi också jobba hårt med att fler kvinnor startar företag. Det är inte att gynna en viss kategori människor. Det här ser till att fler startar, driver och växer företag.”

Oppositionen vill se stöd till hushållen

Regeringen har också fått kritik för att i vårändringsbudgeten inte ge tillräckliga svar på hushållens ekonomiska oro, särskilt med tanke på inflation och ökade levnadskostnader. Flera partier har till exempel krävt ett höjt barnbidrag, har SVT rapporterat.

ANNONS

Finansministern håller dock inte med om att stödet till hushållen saknas.

”Vi sänker skatten för alla som jobbar och som har pension. Vi sänker skatten på sparande och på drivmedel. Vi har också förlängt bostadsbidraget även om det upphör till sommaren. Vi måste både hjälpa här och nu, men också se till att svensk ekonomi växer”, säger hon.

Förslaget om förändrade 3:12-regler väntas lämnas som en lagrådsremiss inom kort. Därefter ska det förhandlas vidare med samarbetspartierna i Tidöavtalet inför budgetpropositionen i höst. Exakt hur reformen kommer att se ut i slutändan är ännu inte klart, men regeringen har tydligt markerat att företagsklimatet är en prioriterad fråga.

Läs mer:

Lockande bolånerabatter kan bli dyr pensionsaffär

SEB varnar: Handelskrig kan bli värre än aprilraset

Ett enda elprisområde – visionen som splittrar landet

Ränteavdragen kostar staten 61 miljarder – mest till män med hög lön

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS