E55

Omtvistat testamente: Miljonbud och arvstvister i svenska adeln

arvstvist
Trolle Ljungby slott kan spåras tillbaka till 1300-talet, då hette godset Ljungby och var ett säte för släkten Bille. Huvudbyggnaden uppfördes 1629 och slottet anses idag vara en av Skånes mest praktfulla renässansbyggnader. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 15 apr. 2025

Efter greve Hans Gabriel Trolle-Wachtmeisters död 2023 har ett omfattande arvstvist blossat upp inom svensk adel – om ett omtvistat testamente.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid 100 års ålder dör greve Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister. Under två decennier skrev greven hela 16 testamenten, där de flesta syftade till att godset Trolle Ljungby i Skåne skulle stanna inom släkten.

Men det sista testamentet förändrade allt och har gjort att en infekterad arvstvist blossat upp mellan två välkända adliga ätter.

ANNONS

MISSA INTE: Experterna: Så påverkar budgeten din ekonomi

Två läger ett testamente

Greven hade inga barn så på ena sidan i tvisten står hans brorson Claës Trolle-Wachtmeister och dennes son Carl-Fredrik Wachtmeister. Claës har rätt till halva arvet enligt lag, men den andra hälften är föremål för strid.

På den andra står Kirstine von Blixen-Finecke, överhovmästarinna vid hovet, och hennes make, som enligt det senaste testamentet gynnats starkt.

2019 blir Carl-Fredrik uppsagd från godset efter en konflikt kring ett jakträttsavtal med godsets jägmästare som far och son Wachtmeister efter det gjort allt för att ogiltigförklara, rapporterar Sydsvenskan.

Kirstine tog hans plats i styrelsen. Kort därefter hjälpte hon greven att byta advokat till Axel Calissendorff, kungafamiljens juridiska företrädare. Han utfärdade en generalfullmakt som gav honom rätt att agera i grevens namn, helt utan begränsningar.

ANNONS

Testamentet skrivs om

ANNONS

Det var då testamentet skrevs om och nu utgick det inte längre från att Carl-Fredrik Wachtmeister var den självklara arvtagaren av Trolle Ljungby.

”Så långt det lagligen är möjligt har jag en synnerligen stark önskan om att Carl-Fredrik Wachtmeister inte erhåller någon egendom direkt efter mig”, skriver Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister.

Nu gynnade det istället Kirstine von Blixen-Finecke och hennes make, som är avlägsen släkting till den gamle greven.

Wachtmeisters menar att de grevet att ändra testamentet. Paret förnekar all påverkan och hävdar att testamentet speglar grevens vilja.

”Om det, som vi menar, kommer fram i tingsrätten att de har påverkat HG på ett sätt som inte är lagligt. Då kan de förlora hela sin arvsrätt”, säger Carl-Fredrik Wachtmeister till Expressen.

Miljonbud avvisades

Familjen Wachtmeister har erbjudit paret von Blixen-Finecke en uppgörelse värd 500 miljoner kronor. Senaste budet inkluderar dessutom Årups gods i Bromölla, med över 1 100 hektar mark. Men paret har hittills tackat nej.

Senaste budet las första veckan i februari, enligt Wachtmeister. Parets advokat Johan Frih säger att paret von Blixen-Finecke också är intresserade av förlikning, fast ”inte till vilket pris som helst”.

”Det ska vara en förlikning som utgår ifrån Hans Gabriels uttryckta sista vilja”, säger han.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Experterna: Så påverkar budgeten din ekonomi

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS