E55

Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi

kronan
Den svenska kronar tappar mot de stora valutorna. (Foto: Getty Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 15 juli 2025Publicerad: 14 juli 2025

Svenska kronan försvagas mot både euron och dollarn i skuggan av nya tullhot och oroande signaler om inflation. Samtidigt rör sig räntorna försiktigt och handeln visar oväntade tecken på återhämtning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi står inför en period där både valutakurs och penningpolitik kan komma att svänga snabbt”, säger Johan Löf på Handelsbanken.

MISSA INTE: Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön

Svenska tappet på valutamarknaden

Kronan tappade fem öre mot euron och tre öre mot dollarn – ett utslag av en allt mer osäker omvärld och fortsatt pressad svensk inflation. I bakgrunden finns det amerikanska beskedet om nya tullar mot EU, som riskerar att rita om handelsrelationerna på bred front.

USA:s president Donald Trump meddelade i helgen att import från EU och Mexiko snart ska beläggas med tullar på 30 procent. Införandet planeras till den 1 augusti, och nyheten slog snabbt mot europeiska bilaktier på måndagens börser. 

Från EU:s sida kom ett försiktigt hopp om fortsatt dialog, men även en tydlig markering om att mottullar kan bli aktuella om USA inte backar, skriver DI.

MISSA INTE: Dolda avgifter på bredband – ”som en osynlig extrahyra”

ANNONS

Europeisk oro sprider sig till svenska kronan

I marknadskommentarer beskrivs Trumps besked som en besvikelse, särskilt för EU som försökt få till ett förenklat avtal för att undvika just den här typen av konflikt. Tyska Commerzbank räknar med att tullarna, om de införs, skulle kunna bromsa Tysklands BNP med 0,7 procent på två års sikt.

ANNONS

Samtidigt hemma i Sverige har SCB presenterat den definitiva inflationssiffran för juni. KPIF landade på 2,8 procent – en tiondel lägre än det preliminära utfallet. När energipriser exkluderas hamnar kärninflationen (KPIFXE) på 3,3 procent, en ökning från maj månads 2,5 procent.

SCB:s prisstatistiker Carl Mårtensson pekar på att bland annat paketresor och biluthyrning bidrog till prisuppgången. Samtidigt motverkades kronans inflation av lägre priser på el, logi och kläder.

Handelsbanken, som fortfarande tror på en räntesänkning i augusti, beskriver den oväntat höga siffran som ”brus, men också sannolikt en signal”. Banken anser att mycket hänger på utvecklingen av kronans inflation i juli – särskilt inom livsmedel, varor och tjänster.

MISSA INTE: Expert på arv svarar: Vem ärver huset utomlands?

Sommaren gav klädförsäljningen en knuff

En ljuspunkt kom från detaljhandeln, där kläd- och skoförsäljningen visade starka siffror i juni. Kläder ökade med drygt tio procent jämfört med samma månad i fjol, medan skohandeln steg med över tolv procent. 

Enligt Svensk Handel beror ökningen till stor del på sommarrea och en varmare juni efter en sval vår.

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, konstaterar att modehandeln nu fått ett efterlängtat lyft. Men hon påminner också om att den kalla våren innebar svag försäljning i maj, vilket gör att juniresultatets effekt på kronan bör tolkas med viss försiktighet.

MISSA INTE: Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer

ANNONS

Brittiskt pund sjunker – USA:s räntepolitik under lupp

I Storbritannien har pundet sjunkit till sin lägsta nivå på tre veckor, efter att Bank of Englands chef Andrew Bailey flaggat för att större räntesänkningar kan bli aktuella om arbetsmarknaden försämras. Nästa räntebesked från BOE kommer den 7 augusti.

I USA pekar räntorna uppåt något, men det är dramatiken kring Fed-chefen Jerome Powell som fångat störst uppmärksamhet. Enligt Wall Street Journal har Vita huset skärpt tonen och ifrågasatt Jerome Powells agerande i samband med renoveringen av centralbankens huvudkontor. 

Det sker samtidigt som Trump öppet pressar Fed att sänka räntan – med argumentet att statens räntekostnader måste vägas in.

Den amerikanska tullarna stökar med många valutor, och det brittiska pundet går som sämst på länge. (Foto: Getty Images)

Potentiellt avskedande kan vända på allt – inte bara kronan

George Saravelos, global analyschef på Deutsche Bank, varnar nu för att ett eventuellt avskedande av Jerome Powell kan bli en av de mest underskattade riskerna på marknaden inför hösten. 

Han menar att ett sådant steg skulle skapa stor oro och sannolikt få kraftiga marknadsreaktioner.

“Ett skifte i den amerikanska penningpolitiken kan mycket väl ske först 2026. Men politiken är inte längre stabil mark”, skriver George Saravelos.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Okända svenska AI-bolaget: 17 miljarder innan tredje året

Fondsparandet växlar spår – trygghet går före snabb avkastning

Stockholmsbörsen halkar efter – detta är förklaringen

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS