E55

Kritikstorm mot Svenska kraftnät – efter chockhöjd elräkning

svenska kraftnät
Svenska kraftnät har ett nytt system, som kommer att leda till ännu högre elpriser. (Foto: Pexels, Route66´s Images, Quality Stock Arts och Nad Creative Canvas)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 07 juli 2025Publicerad: 07 juli 2025

Svenska kraftnät har infört ett nytt system för att balansera elsystemet. Men sedan dess har kostnaderna för att hantera obalanser stigit kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu växer kritiken och det finns risk för att vanliga hushåll får högre elräkningar och att industrier tvingas stänga, skriver Dagens Industri.

Peter Zachrisson är vd för SR Energy, ett av Sveriges största vindkraftsbolag, och han är upprörd över utvecklingen.

”Utvecklingen är ohållbar. När till exempel maxpriset på 10.000 euro per megawatt slår in så kan det kosta enskilda vindkraftsbolag lika mycket som stora delar av omsättningen en normal månad att vara i obalans bara under 15 minuter. Och radera ut flera månaders vinst”, berättar han. 

MISSA INTE: Studie: Svenskarna drar ner sitt sparande

Nytt system från Svenska Kraftnät skapar kaos

I mars infördes en ny nordisk marknad för balansenergi som kallas mFRR EAM. Den största förändringen är att balansen i elsystemet nu följs upp var 15:e minut istället för varje timme.

För att hålla balansen aktiveras nu mer elreserver i Sverige än tidigare. Det beror på att elnätet allt oftare är fullt utnyttjat.

Elreserverna i Sverige är generellt dyrare än i Norge där vattenkraften tidigare kunde användas för obalanser i hela Norden. Nu måste Sverige klara sig mer på egen hand.

Peter Zachrisson förklarar hur ändringen påverkar hela svenska folket. 

ANNONS

”Det är inte bara ett hot mot oss elproducenter och andra elbolag. De här kostnadsökningarna slår i slutändan även mot alla elkunder genom högre elpriser.”

MISSA INTE: E-fakturor skapar problem för anhöriga vid sjukdom

ANNONS

Industrin hotas av konkurser

Även den svenska industrin är orolig över utvecklingen på Svenska kraftnäts marknad. Johan Bruce är chef för SKGS, en samarbetsorganisation för den elintensiva basindustrin.

”Vi förstår att elsystemet och elmarknaden behöver utvecklas. Men den förändring som Svenska kraftnät införde i mars har lett till enorm osäkerhet och förödande kostnadssmällar som allvarligt skadar industrins konkurrenskraft och vilja att investera i Sverige”, konstaterar Johan Bruce. 

Han varnar för vad som kan hända om ingenting görs.

”Om inget görs ser vi också risk att elproduktion, som redan är under hård press av låga elpriser, stängs ned av lönsamhetsskäl. Då kan elpriset öka och risken för extrema obalanskostnader bestå”, säger Johan Bruce. 

Konsekvenserna kan bli förödande. Kraftigt ökade kostnader och i värsta fall konkurser för vindkraftsbolag och små elhandelsbolag samt höjda elräkningar för industrin och vanliga hushållskunder.

MISSA INTE: Trumps politik får dollarn att rasa: Snabbare än på 50 år

ANNONS

Svenska kraftnät medger problemen

Anna Jäderström är chef för balansmarknad på Svenska kraftnät och hon erkänner att situationen är allvarlig.

”Vi har stor förståelse för att situationen är utmanande och oroande för många aktörer. Och vi vet att till exempel mindre elproducenter stängt produktion av oro för höga obalanskostnader. Det är väldigt olyckligt.”

Svenska kraftnät har redan vidtagit flera åtgärder. De har ändrat i algoritmen som används i handeln med balansenergi och även manuellt ändrat priser i efterhand.

Men Anna Jäderström medger att problemen är djupare än så. Hon berättar att de höga priserna i grunden beror på att Sverige har för få reserver. 

Svenska Kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe. (Foto: Nirut Sangkeaw och Johan Nilsson / TT)

Batterilagring ska lösa problemen

Enligt Svenska kraftnät kommer batterilagring, flexibla industrier och nya lösningar att spela en avgörande roll framåt. Vindkraften behöver också i större utsträckning erbjuda sig att vid behov sänka sin produktion.

Reformen har genomförts både i Sverige och i övriga Europa för att elmarknaden ska bli mer kostnadseffektiv och möjliggöra fortsatt utbyggnad av mer förnybar elproduktion.

ANNONS

Men hittills har obalanskostnaderna i Sverige blivit högre och mer volatila än tidigare. Svenska kraftnät följer utvecklingen noga och är öppna för att göra mer.

Anna Jäderström berättar att Svenska Kraftnät redan vidtagit en rad åtgärder, och i framtiden vill göra en mer stabil, transparent och rättvis balansmarknad.

Tillsynen granskar priserna

Tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen har startat en granskning av de höga priserna på balansmarknaden. Det visar att problemen tas på allvar på högsta nivå.

För att elförsörjningen och elmarknaden ska fungera behöver obalanser mellan tillförsel och användning av el hanteras effektivt. Svenska kraftnät köper balanstjänster på särskilt upprättade marknader för att göra det.

Sedan införandet har priserna för balansenergi varit mer volatila och tidvis långt högre än tidigare. Det skapar osäkerhet för hela energibranschen och kan påverka både elpriser och leveranssäkerhet framöver.

Läs mer om ekonomi:

Expert: Hur mycket hyra får man ta ut när man hyr ut i andra hand?

Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer

ANNONS

Bittra släktfejden rasar om miljardarvet efter Trolle-Wachtmeister

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS