Svenska kommuner och regioner har köpt ut sammanlagt 770 chefer de senaste två åren. Sammanlagt en miljard kronor har gått till chefer för att få dem att sluta på sina jobb på fem år. Facket: ”Oroväckande”.


Mest läst i kategorin
Botkyrka kommun söder om Stockholm har köpt ut sammanlagt 28 chefer under 2023 och 2024. Den lilla kommunen har på så vis köpt ut fler än exemeplvis hela Region Sörmland (14 stycken) och Region Skåne (19 stycken).
Bara Malmö stad köpte ut fler än lilla Botkyrka. I rikets tredje största stad köptes 34 chefer ut under 2023 och 2024.
Och det är inte småbelopp som går till utköpen. Sammantaget har utköpen de två åren kostat skattebetalarna 434 miljoner kronor.
MISSA INTE: Spara till pensionen? Sju bankers avgifter att se upp för med IPS
Miljardbelopp för kommuner och regioner
Räknar man de senaste fem åren istället uppgår kostnaderna till en hel miljard, med 2 000 chefer utköpta.
Veronica Magnusson är ordförande på fackförbundet Vision, som representerar chefer och andra tjänstemän framförallt i offentlig sektor.
Hon menar att utköpen bidrar till att skapa tystnadskultur och osäkerhet i ledarskapet – vilket i förlängningen påverkar hela organisationens trygghet:
”Ibland kan ett utköp vara nödvändigt för att lösa ut en svår situation, men utköp skall inte användas för att en hög chef eller politisk ledning vill ”bli av med” en chef av godtyckliga skäl. Utköpen innebär i många fall ett trauma för den som köps ut. Men resultatet blir också en räddare organisation där chefen inte vågar säga vad den tycker av rädsla för att mista sitt jobb”, säger hon i ett pressmeddelande.
Nästan alla kommuner och alla regioner
Det visar en kartläggning som Chefen i fokus har gjort bland landets kommuner och regioner. Samtliga 21 regioner och 253 av 290 kommuner ingår i kartläggningen.
Här köptes flest chefer ut 2023-2024
1. Malmö stad 2. Region Stockholm 3. Botkyrka kommun 4. Region Skåne 5. Göteborgs stad 6. Helsingborgs stad 7. Region Sörmland 8. Bjuvs kommun 9. Södertälje 10. Habo kommun | 34 28 21 19 18 14 14 13 11 10 |
Vad är ett utköp?
Utköp betyder att arbetsgivaren och en anställd gör en överenskommelse om anställningens upphörande mot en klumpsumma.
”Ofta används utköp när arbetsgivaren vill bli av med en anställd utan att det finns saklig grund för uppsägning”, skriver Vision.
Några kommuner som exempelvis Orsa, uppger att utköp är så ovanliga att det inte har gjorts alls de senaste fem åren.
Läs mer om ekonomi:
Spara till pensionen? Sju bankers avgifter att se upp för med IPS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.