Att vänta med att gå i pension ett enda år kan ge dig 2 100 kronor mer i plånboken livet ut om du är medelinkomsttagare. Men det finns åtminstone fem fallgropar för de så kallade jobbonärerna.


I snitt höjs din pension 6-7 procent per år som du jobbar mer än din utsatta pensionsålder, eller riktålder som det heter nu för tiden. Det innebär runt 2 000 kronor mer per månad före skatt i din plånbok om du är medelinkomsttagare.
Detta eftersom du dels inte tar ut din pension, som då fördelas på ett år färre, eftersom man får summan livet ut beräknat på dina antal förväntade levnadsår kvar i jordelivet.
MISSA INTE: Då höjs din skatt med 3 941 – även efter nya riktåldern för pension
En fjuttig procent
Dessutom fortsätter du att betala in till din inkomstpension och premiepension, vilket höjer din allmänna pension med i snitt 1 procent för varje år du lägger till.
Din allmänna pension är som en påse full av pengar. Ju mer pengar du stoppat in i påsen, och ju färre år du beräknas ta ut dem på, desto mer får du vid varje uttagstillfälle.
Därför höjs din pension. Eller?
Fälla nummer ett: Det gäller troligen inte din pension
Den beräkningen fungerar bara på de som är i minoritet, det vill säga de som bara får inkomstgrundad pension. Och det troligaste är att du faktiskt får garantipension också, eftersom det gäller för majoriteten av svenskarna.
Även många medelinkomsttagare (och en del höginkomsttagare) får garantipension. Och det fungerar som ett bidrag till de vars inkomster inte är höga nog att bara få inkomstpension.
Hur påverkas du?
Det tråkiga med det är att du som får garantipension och höjer din inkomstpension genom att jobba längre troligen får sänkt garantipension med lika mycket, på grund av hur Sveriges pensionssystem är upplagt.
Det rapporterar Aftonbladet.
När inkomstgrundande pensionen ökar så minskar nämligen bidragsdelen av din pension med lika mycket. Först när du inte får någon garantipension alls kommer din inkomstgrundande pension att öka. Och det kan ta många år av pensionssparande innan du kommit så långt. Därför behöver det inte alls löna sig att jobba vidare för just dig.
Fälla nummer två: Slut på tjänstepension
Men det kan finnas ett skäl att jobba vidare till efter riktåldern ändå.
Dagens 66-åringar förväntas leva tills de fyller 90 år. Därför höjs riktåldern successivt så att pengarna i pensionssystemet inte tar slut för snabbt.
Det borde du också tänka på när du bestämmer dig för hur länge du ska ta ut din tjänstepension. Nästan ingen i Sverige har endast allmän pension längre. De flesta har åtminstone några tusenlappar i tjänstepension i månaden, vilket gör att du kan bestämma själv om du vill ta ut dem på 5 år, 10 år, eller hela livet.
Tar du ut pengarna för snabbt kan du stå där med drastiskt sänkta inkomster efter fem eller tio år.
Fälla nummer tre: För hög skatt på pension
Som E55 rapporterat tidigare riskerar du att få skatta bort en hel del av dina pengar om du inte väntar åtminstone till det år du fyller 67 med att gå i pension.
Dessutom får du ett förstärkt jobbskatteavdrag om du jobbar senare än så.
Fälla nummer fyra: Hög skatt på lön i onödan
Då kan du få betala så lite som 7 eller 8 procents skatt på dina arbetsinkomster upp till ett årsbelopp av 342 000 kronor, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Fälla nummer fem: Återbetalningsskydd på tjänstepensionen
Om du är äldre än din partner så kan det vara klokt att ha ett återbetalningsskydd. Särskilt om du är man, eftersom du har en lägre förväntad livslängd. Men det kostar. Tar man bort återbetalningsskyddet så kan det höja din tjänstepension med 10-20 procent. Detta på grund av att du får ta del av arvsvinster från din årskull som avlider innan de fått ta del av sina tjänstepensionsutbetalningar till fullo.
Som kvinna och/eller yngre kan du därför tjäna på att ta bort återbetalningsskyddet och på så vis höja din pension.
Men valet är upp till dig oavsett din könstillhörighet, din ålder och din civila status.
Läs mer om ekonomi:
Då höjs din skatt med 3 941 – även efter nya riktåldern för pension
Kan man leva på bara avkastningen från aktier?
Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
Experterna varnar: Börsfall på 30 procent väntar när tullar slår till

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.