Junisiffrorna visade en oväntat stark uppgång i inflationen. Frågan är nu om Riksbanken vågar sänka räntan i augusti – eller väljer att avvakta ytterligare.


“Det är delvis tillfälligt brus, men också tecken på bredare pristryck”, säger Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken.
MISSA INTE: Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
Riksbanken missade målet
Inflationen, mätt som KPIF, steg till 2,8 procent i juni. Det är inte bara klart över Riksbankens mål på 2 procent – det är också högre än vad de flesta analytiker hade räknat med, skriver EFN.
Månadsförändringen låg på 0,5 procent, och även den mer stabila indikatorn KPIF exklusive energi steg, från 2,5 till 3,3 procent.
Johan Löf ser både överraskningar och orosmoln i siffrorna. På ytan handlar det om säsongseffekter. Men under ytan växer frågorna om inflationstrycket verkligen är på väg ned – eller om det kommer dröja längre än väntat innan det mattas av.
MISSA INTE: Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi
Säsongspuckel på inflationen – men också bredare uppgång
Den höga inflationen förklaras till viss del av typiska sommarutgifter. Paketresor, frukt och grönt samt biluthyrning ökade mer än väntat – varav det sistnämnda steg med hela 30 procent.
“Det här är sådant som brukar lägga sig igen i slutet av sommaren. Det är inte ovanligt att priserna sjunker tillbaka till nivåer som vi sett under våren”, säger Johan Löf.
Samtidigt pekar han på andra delar av statistiken som är svårare att vifta bort. Priserna på både varor och tjänster steg bredare än väntat.
Livsmedel sjönk något – men mindre än förväntat – vilket gör att osäkerheten består.
MISSA INTE: Charterresor dyrare än någonsin – så mycket kostar en solig vecka
Räntesänkning i augusti – eller längre fram?
Handelsbanken har tidigare trott på en sänkning av räntan redan i augusti för att kontra inflationen. Men med junis siffror på bordet är den prognosen inte lika självklar längre.
Riksbanken kommer att få in ytterligare en inflationsrapport innan dess – tillsammans med BNP-data och Konjunkturinstitutets kvartalsbarometer.
“Det blir en viktig helhetsbedömning. Ekonomin är fortfarande svag, vilket talar för en sänkning. Men Riksbanken kommer också väga in riskerna från exempelvis tullförhandlingarna mellan EU och USA”, säger Löf.
Just de pågående handelssamtalen kan ha en större påverkan än många tror. Nya tullar kan pressa upp priserna på importerade varor och därmed elda på inflationen ytterligare. Samtidigt kan ett lägre efterfrågetryck i ekonomin motverka just detta.

MISSA INTE: Dolda avgifter på bredband – ”som en osynlig extrahyra”
Splittrad bild av läget med inflationen
Juniutfallet ger alltså både skäl till försiktighet och utrymme för lättnader. Riksbanken kan komma att tolka siffrorna på olika sätt, beroende på hur mycket tyngd man fäster vid de mer tillfälliga uppgångarna.
Johan Löf konstaterar att det inte längre är självklart att sänkningen kommer i augusti.
Men om de kommande veckorna bjuder på svagare inflationsimpulser, kan förutsättningarna snabbt förändras.
“Det finns en risk att vi inte får rätt i vår prognos kring att räntesänkningen kommer redan i augusti, men det kan också vara så att de känner sig redo att klippa till”, avslutar Johan Löf.
Läs mer om ekonomi:
Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
Expert på arv svarar: Vem ärver huset utomlands?
Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
Okända svenska AI-bolaget: 17 miljarder innan tredje året

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.