Fastighetsjätten Heimstaden AB kritiserar Finansinspektionen, FI, i ett skarpt formulerat brev efter myndighetens anmärkning mot Pensionsmyndighetens investeringar i Heimstaden Bostad.


Mest läst i kategorin
Bakgrunden till konflikten är ett uppmärksammat beslut från Finansinspektionen den 12 mars 2025. Då riktade FI en officiell anmärkning mot Pensionsmyndigheten för dess investeringar i Heimstaden Bostad, ett bolag där Heimstaden AB kontrollerar röstandelen.
Enligt FI hade myndigheten brustit i sin riskhantering när pensionsmedel placerades i ett upplägg där utdelningar automatiskt återinvesterades i nya aktier till ett fast pris – oavsett marknadsvärdet. FI varnade för att konstruktionen kunde leda till stora kapitalförluster och försvåra för investeraren att lämna innehavet. Detta bedömdes som ett allvarligt risktagande med svenska pensionssparares pengar.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kort därefter meddelade regeringen att FI:s generaldirektör Daniel Barr skulle avgå i förtid – en symboliskt laddad konsekvens eftersom han tidigare varit ansvarig för investeringen under sin tid på Pensionsmyndigheten.
MISSA INTE: Oroande: Över 900 konkurser på en enda månad – igen
Heimstaden går till motangrepp
Nu väljer Heimstaden AB att gå till frontalangrepp mot FI:s beslut. I ett brev daterat den 22 april, undertecknat av Christian Fladeland, en av bolagets två vd:ar, riktar företaget tung kritik mot myndigheten. Enligt Heimstaden bygger FI:s beslut på faktamässiga fel, felaktiga slutsatser och en ”grundläggande brist på förståelse” för hur aktieägaravtalet i Heimstaden Bostad är strukturerat. Det rapporterar bland annat Affärsvärlden.
Heimstaden menar vidare att FI kraftigt överdrivit riskerna med investeringen, och ifrågasätter även om myndigheten ens har haft rätt att göra den här typen av bedömningar.
”Det kan starkt ifrågasättas om det ligger inom Finansinspektionens tillsynsbefogenheter, eller om det över huvud taget är lämpligt för en myndighet, att engagera sig i och kommentera de kommersiella villkoren i ett enskilt affärsupplägg på detta sätt”, skriver Heimstaden, rapporterar Dagens Industri som tagit del av brevet.

Investerarnas förtroende står på spel
Heimstaden uttrycker också oro över att FI:s offentliga kritik kan få direkta negativa konsekvenser för bolagets framtid. De menar att uttalandena riskerar att avskräcka både nuvarande och potentiella investerare. Detta är särskilt känsligt i en tid där fastighetsbolag har ett stort behov av att attrahera nytt kapital.
”Det kan knappast ha undgått Finansinspektionen att detta uttalande aktivt påverkar de överväganden som görs av både nuvarande och potentiella framtida investerare i bolaget”, skriver Heimstaden i sitt brev.
Att kritiken mot investeringsstrukturen inte är ny understryker dock problemets komplexitet. Pensionsjätten Alecta – en av Heimstaden Bostads största investerare – har tidigare själv beskrivit aktieägaravtalet som ”obalanserat”, och har under längre tid uttryckt skepsis mot upplägget.
Heimstaden begär möte – men FI står fast
I slutet av sitt brev begär Heimstaden ett möte med FI för att diskutera ärendet vidare och ge myndigheten ”en möjlighet att ompröva sina bedömningar och slutsatser baserat på korrekta fakta och tolkningar”. Men någon dialog ser inte ut att bli av.
Finansinspektionen har meddelat att man inte kommer att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av Heimstadens skrivelse.
”Vi är trygga i att den bedömning som vår styrelse har gjort är korrekt”, skriver FI:s kommunikationschef Vidar Lindgren i ett mejl till Dagens industri.
FI:s granskning av investeringar i Heimstaden Bostad pågår fortfarande. Utöver Pensionsmyndigheten omfattar undersökningen även Alecta och Folksam. I Alectas fall har myndigheten redan lämnat preliminär kritik.
Läs mer:
Mäklare i uppror mot Hemnets nya superpaket
Pensionärernas råd till yngre generetioner
Här räcker kronan längst på semestern
Så investerar du smart som pensionär

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.