Trots geopolitiska spänningar, tullhot och konjunkturoro fortsätter hälsovårdssektorn att växa. Förvaltarna Astrid Samuelsson och Ellinor Hult från Avanza Healthcare förklarar varför sektorn är så motståndskraftig och hur innovation och demografi driver utvecklingen framåt.


Mest läst i kategorin
Hälsovårdssektorn har länge betraktats som ett säkert kort bland investerare. Bakom sektorns stabilitet ligger en kombination av konstant efterfrågan och en hög grad av innovation. Människor behöver vård – oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur, vilket gör att bolagen inom sektorn ofta klarar sig bättre än många andra branscher vid ekonomisk osäkerhet, förklarar Astrid Samuelsson och Ellinor Hult.
Ett tydligt exempel är USA, där sjukvårdens andel av BNP ökat från 5 procent på 1960-talet till nära 20 procent i dag. Även i andra utvecklade ekonomier växer utgifterna för hälsa i takt med att befolkningen åldras och kroniska sjukdomar blir vanligare.
MISSA INTE: Kvinnofritt i toppen hos partsägda bolag – endast män som vd och ordförande
Innovation driver framtiden inom hälsovård
Hälsovården har en lång tradition av banbrytande medicinska framsteg. Historiska milstolpar som smittkoppsvaccin och penicillin har räddat miljontals liv. Under pandemin blev detta tydligt igen när nya covidvacciner kunde utvecklas och distribueras på rekordtid. Enligt WHO räddade dessa insatser 1,4 miljoner liv bara under det första året.
Men det stannar inte där. Nya behandlingar mot cancer, hiv och högt blodtryck har haft enorm inverkan på global hälsa. Med hjälp av artificiell intelligens och precisionsmedicin pågår nu nästa tekniksprång – utvecklingen av skräddarsydda läkemedel som kan tas fram snabbare och mer träffsäkert än tidigare.

Motståndskraft i oroliga tider
Trots hot om nya handelstullar och ökande geopolitiska spänningar visar hälsovårdssektorn styrka. När exempelvis USA:s tidigare president Donald Trump flaggade för tullhöjningar föll läkemedelsaktier på kort sikt. Men historiskt har sektorn visat att den kan stå emot ekonomiska nedgångar – människor fortsätter ta sina mediciner även i orostider. Även Karl Hedberg, Carnegie Private Bankings aktiechef, tipsar om att satsa på hälsovård i Privata Affärer.
Ett exempel på detta är medicinteknikbolaget Boston Scientific, som nyligen rapporterade en organisk tillväxt på 18 procent. Trots förväntade kostnadsökningar från tullar, bedömer bolaget att dessa kan kompenseras genom stark försäljning, effektiv kostnadskontroll och valutafördelar.
Flytt från globalisering till lokalisering
Den geopolitiska utvecklingen leder till en tydlig trend: fler bolag stärker sin produktion inom USA. Politiska signaler, som krav på ökad inhemsk läkemedelstillverkning, gör att företag investerar i lokala fabriker.
Schweiziska Lonza, en kontraktstillverkare av biologiska läkemedel, har köpt upp en stor produktionsanläggning i USA med kapacitet att ta emot nya kunder. Danska Novo Nordisk och amerikanska Eli Lilly har också börjat bygga ut sin amerikanska tillverkning. Men dessa satsningar tar tid – det handlar om långsiktiga omställningar.
Samtidigt finns det bolag som är mindre utsatta. Svenska Camurus har stor verksamhet utanför USA, vilket minskar sårbarheten för amerikanska tullar, samtidigt som de får inkomster från USA i form av royalties. Danska Genmab får hela 90 procent av sina intäkter via royaltyavtal.
Innovation fortsätter skapa tillväxt
Trots oroligheter i världen är det innovationen som driver värdet i sektorn. Verona Pharma har lanserat en ny behandling mot KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) som redan efter två kvartal på marknaden överträffat förväntningarna.
BridgeBio gör stora framsteg med ett läkemedel mot hjärtamyloidos – en växande diagnos med stort behov av effektiv behandling. Inom det snabbt växande området för fetma- och diabetesbehandlingar har Eli Lilly fått uppmärksamhet för sin nya tablett, som kan bli ett genombrott för både patienter och aktieägare.
Hälsovård kombinerar stabil efterfrågan med snabb teknikutveckling – vilket gör den till en av de mest robusta och framtidssäkra investeringarna i en värld präglad av förändring, avslutar Astrid Samuelsson och Ellinor Hult.
Läs mer:
Bråttom för småhusägare – risk att missa tusenlappar
Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”
När lönar det sig att ha villabatteri?
Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.