E55

EU vill riva 10 hinder för företag – ska förenkla inre marknaden

företag
EU-kommissionen lanserar en omfattande plan för att stärka Europas konkurrenskraft. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

EU-kommissionen lanserar en omfattande plan för att stärka Europas konkurrenskraft. Genom att ta bort de tio största hindren för företagande inom unionen vill man skapa en mer integrerad och effektiv inre marknad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s nya strategi fokuserar på att undanröja tio specifika hinder som anses särskilt skadliga för företagsklimatet i Europa. Målet är att underlätta etablering, expansion och handel över gränserna inom EU. Bland annat lyfter kommissionen i ett pressmeddelande fram problem som krångliga processer för att starta och driva företag, olikheter i erkännande av yrkeskvalifikationer, avsaknad av gemensamma standarder och skillnader i regler för förpackningar och återvinning

“Nu är den rätta tiden att gå snabbt framåt”, säger EU:s industrikommissionär Stéphane Séjourné, enligt Dagens Industri.

MISSA INTE: Ett enda elprisområde – visionen som splittrar landet

Digitalisering – slut på pappersarbete

Ett av de största stegen i strategin är att digitalisera samtliga administrativa förfaranden. Kommissionen planerar att börja med intyg och manualer, och på sikt helt fasa ut fysiska dokument.

“Inget mer pappersarbete. Inga fler 50-sidiga broschyrer på 24 språk – vi digitaliserar den inre marknaden. Från och med nu bör en enkel QR-kod räcka i de flesta fall för att få samma information, på ditt eget språk”, säger Stéphane Séjourné.

Den digitala omställningen ses som nyckeln till att spara tid och minska kostnader för företag som agerar på flera marknader inom EU.

ANNONS

Trumps tullar skyndar på EU:s reformer

Den nya strategin ses också som ett svar på yttre hot mot Europas export. EU-kommissionen uppskattar att ett tapp på 20 procent i exporten till USA, orsakat av nya handelstullar, skulle kunna kompenseras av en ökning på 2,4 procent i handeln inom EU – om hinder på inre marknaden avskaffas.

ANNONS

“Jag får intrycket att nu är den rätta tiden att gå snabbt framåt,” säger Stéphane Séjourné som tror att Donald Trumps agerande kan hjälpa kommissionen att säkra stöd från medlemsländerna för den nya strategin. 

Skulle vissa medlemsländer motsätta sig strategin, är han beredd att gå vidare tillsammans med en mindre grupp av villiga länder i ett första skede.

EU:s industrikommissionär Stéphane Séjourné på högkvarteret i Bryssel. (Foto: Omar Havana/AP/TT)

5 700 reglerade yrken – men bara sju harmoniserade

Ett tydligt exempel på bristen på samordning är att det i dag finns hela 5 700 olika reglerade yrkeskategorier inom EU, men bara sju som har en gemensam europeisk standard.

“I ett land finns en reglerad yrkestitel för svampexpert. I andra länder finns ett reglerat yrke som ’identifierare av inhemska rovdjur’. Å andra sidan har vi inte lyckats komma överens på europeisk nivå om en gemensam definition av fysioterapeut,” säger Séjourné.

Detta skapar hinder för arbetskraftens rörlighet och försvårar för företag att anställa över gränser.

Ny företagskategori ska gynna mellanstora företag

Kommissionen introducerar också en ny kategori för företag med mellan 250 och 750 anställda. Dessa har tidigare klumpats ihop med stora företag, vilket inneburit att de ofta omfattats av samma regelverk – trots helt olika förutsättningar.

ANNONS

“Dessa företag är ofta våra mest innovativa och dynamiska men också våra mest ömtåliga när det gäller att växa. I dag hålls de ibland tillbaka av orättvisa administrativa trösklar”, förklarar Séjourné.

Med en ny definition ska dessa företag få tillgång till mer anpassade och enklare regler.

Stort ekonomiskt uppsving möjligt

Tysklands näringslivsorganisation BDI välkomnar förslagen, men varnar för att det krävs omfattande politiskt arbete i Bryssel för att förverkliga dem.

“Särskilt små och medelstora företag står fortfarande inför långvariga hinder i handeln inom EU. Om dessa undanröjs kan den tyska industrins export inom Europa nästan fördubblas,” säger BDI:s ordförande Peter Leibinger.

BDI beräknar att upp till 1 300 miljarder euro – motsvarande 14 100 miljarder kronor – i ytterligare årlig BNP kan frigöras i Europa om hindren för den inre marknaden tas bort.

Läs mer:

Katarina fick p-bot trots betald parkering – ”för långsam”

Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld

ANNONS

Ränteavdragen kostar staten 61 miljarder – mest till män med hög lön

Kvinnofritt i toppen hos partsägda bolag – endast män som vd och ordförande

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS