E55

Ekonomen: Ministrar borde inte få äga aktier

Frida Bratt, privatekonom på nätbanken Nordnet (till vänster) och avgående Johan Pehrsson, statsråd och Liberalernas partiledare. (Foto: Nordnet och Lars Schröder/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Johan Pehrssons privata ägande av aktier i bettingbolaget Betsson, som inte anmälts till regeringen, kostade honom jobbet som både minister och partiledare för Liberalerna. Så här kan vi inte ha det, menar ekonomen Frida Bratt i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frida Bratt är sparekonom på nätbanken Nordnet, och vill gärna se sparande på börsen även bland svenska politiker. Men inte för regeringens ministrar, och inte direktägda aktier.

Kristersson, dina ministrar bör inte direktäga aktier”, skriver Bratt i ett debattinlägg på Dagens Industri.

Att direktäga ett bolags aktier skapar friktion och debatt, och riskerar att erodera förtroendet för politikerna i fråga, menar ekonomen, som föreslår att ministrarna inte ska tillåtas göra det. Frida Bratt går så långt som att rikta sig direkt till statsministern Ulf Kristersson (M).

MISSA INTE: Pensionsmyndigheten prickas av FI: Så allvarligt är det

Lex Johan Pehrsson (L)

aktier
Ulf Kristersson (till vänster) får bassning av sparekonomen Frida Bratt (till höger). (Foto: Jessica Gow/TT, Nordnet)

Skälet till debattinlägget är att Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna tillika utbildnings- och arbetsmarknadsminister, inte hade anmält sitt aktieinnehav i exempelvis Betsson, till Regeringskansliet.

ANNONS

Pehrssons oanmälda aktier blev hans fall

Samtidigt deltog han i ett regeringsbeslut om att avveckla fysiska kasinon i Sverige, rapporterade Ekot.

ANNONS

Andra ministrar har gjort liknande eller värre tabbar. Exempelvis stormade det kring utrikesminister Maria Malmer Stenergard som investerade i försvarsteknikbolaget Mildef. Men då hade hon åtminstone anmält innehavet. Dock deltog hon i regeringsbeslut om inköp av stridsfordon, ett beslut som hon varit jävig i tack vare sina aktier.

Vad är jäv? 13 000 kronor i Betsson, till exempel

Det finns emellertid inga förbud mot direktägda aktier.

Däremot får minsitrar inte ta beslut där företag man äger aktier i är en part.

”I regeringsbeslutet som Maria Malmer Stenergard deltog i nämndes inte Mildef specifikt som möjlig leverantör, men frågor om intressekonflikter och jäv väcktes ändå”, skriver Frida Bratt i debattinlägget.

”Johan Pehrsons innehav i Betsson var enligt uppgift värt 13.000 kronor, och knappast någon tror att han har låtit sig påverkas i sin politiska gärning av möjligheten att tjäna några hundralappar på en eventuell kursuppgång i aktien. Men principen är inte oviktig”, skriver ekonomen.

Ett slag för ISK?

Frida Bratt tycker emellertid inte att det ska vara något förbud på att spara på börsen.

”Det ökar förståelsen för näringsliv, kapitalmarknad och bolag. Vi har sett exempel i tidigare regeringar där ministrar inte ens har innehaft ett ISK, en sparform man samtidigt flitigt kritiserade alltså utan att ens ha testat den”, tycker Frida Bratt.

ANNONS

Däremot kan man äga fonder utan att äga aktier.

”Man får en bred exponering mot börsen, och ett mindre behov av att läsa på om och analysera enskilda bolag inför en investering. Fonder är utmärkt för den som vill ha en effektiv exponering men har begränsat med tid att själv analysera och utvärdera aktierna”, tycker hon.

Läs mer om ekonomi:

Pensionsmyndigheten prickas av FI: Så allvarligt är det

Här höjs skatten rejält – men bara för de rika

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS