Sparappen Savr byter ägare. Efter nio år som en fristående utmanare på fondmarknaden säljs bolaget till Länsförsäkringar Bank för omkring 300 miljoner kronor.


Mest läst i kategorin
”Det känns som en bra tajming, jag har varit med och byggt det här under nio år från ett blankt papper,” säger Savrs vd Daniel Aarenstrup.
Savr lanserades med ambitionen att förändra en fondmarknaden där provisioner länge varit norm, skriver Dagens Industri.
Istället för att ta del av fondavgifterna på traditionellt sätt valde Savr en fast plattformsavgift på 0,09 procent – ett drag som snabbt gjorde dem till en konkurrent att räkna med för både Avanza och Nordnet.
Men trots växande användarskara har lönsamheten uteblivit. Nu blir Savr en del av Länsförsäkringar.
MISSA INTE: Sverige är på väg att resa sig ur lågkonjunkturen – eller?
Billigare att köpa än bygga enligt Länsförsäkringar
Från bankens sida handlar köpet om att stärka sitt sparerbjudande. Genom affären får Länsförsäkringar tillgång till en modern plattform som annars hade tagit år att utveckla internt.
”Som vi ser det vill vi konkurrera i sparandemarknaden. Där är Avanza och Nordnet stora aktörer, men även de andra bankerna. Vi vill ta vår del av sparandekakan,” säger Martin Rydin, tillförordnad vd på Länsförsäkringar Bank till Dagens Industri.
Affären innebär dock att flera namnkunniga investerare ser ut att gå med förlust. Bland ägarna finns Izettlegrundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, Oriflame-delägaren Sebastian af Jochnick och tidigare USA-ambassadören Ken Howery.
När Schibsted ledde en kapitalrunda 2022 värderades bolaget till 700 miljoner kronor. Året därpå var siffran nere i 450, och enligt årsredovisningen från 2023 låg den på 360. Att Savr nu säljs för mindre än så innebär att värdet halverats på två år.
MISSA INTE: Sossarna ger upp historiskt lotteri – ”förlust”
”Bra kombination” att slå ihop med Länsförsäkringar
Savrs tekniska lösning är resultatet av flera års utveckling. Vd:n Daniel Aarenstrup, som fortfarande äger sju procent av bolaget, beskriver affären som ett naturligt steg.
”Att slå sig samman med någon som redan har stor volym kunder och stor distribution och är ute efter en bättre teknik och bättre produkt – det blev en bra kombination”, säger han.
Länsförsäkringar vill i nuläget inte kommentera om man kommer att behålla den avgiftsmodell som gjort Savr unik.
Bankens ledning uppger att affärsmodellen ses över och att beslut om framtida inriktning kommer när transaktionen är genomförd, vilket väntas ske under hösten.

MISSA INTE: Prisskillnaderna växer – stor skillnad mellan butiker
Fortsatt tillväxt – men röda siffror
Savrs senaste räkenskaper, som omfattar januari till juli 2024, visar rörelseintäkter på 33,7 miljoner kronor. Samtidigt uppgick rörelseresultatet till minus 55,6 miljoner och nettoresultatet till minus 18,9.
Trots lanseringen av aktiehandel i höstas och ökande kundvolym har bolaget fortsatt svårt att gå runt.
Aarenstrup menar att kapitalbehovet inte varit avgörande för försäljningen, men erkänner att en ny runda med riskkapital annars hade varit nästa steg. I stället blev relationen med Länsförsäkringar avgörande.
”Den dörren har alltid funnits där, och den här gången kände vi att tajmningen var rätt. Stjärnorna stod i linje inte bara för oss utan även för Länsförsäkringar,” säger han till Di.
Läs mer om ekonomi:
Kritik mot miljardstöd till elbilar – vanliga hushåll lämnas utanför
Förödande: Allt fler fastnar i livslånga lån
Pension sviker: Pensionärer i fattigdom i 208 av 290 kommuner

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.