E55

Äldres mänskliga rättigheter borde prioriteras – enligt ny rapport

äldres mänskliga rättigheter
Många känner att de inte blir tagna på allvar eller repsekterade, på grund av sin ålder. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

I Institutet för mänskliga rättigheters årsrapport trycker man på att äldre ofta osynliggörs i politiska och sociala sammanhang, vilket leder till diskriminering. Fem krav har tagits fram för att stärka äldres mänskliga rättigheter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen släpptes årsrapporten och idag håller Institutet för mänsliga rättigheter en genomgång med politikerna i riksdagens konstitutionsutskott.

Rapporten har i år en del där man särskilt fokuserar på äldre personers mänskliga rättigheter. Anledningen till det är att gruppen utgör en stor och växande del av befolkningen, vilket man inte tycker märks i politisk representation i riksdagen, skriver Senioren.

ANNONS

”För att bekämpa ålderism och åldersdiskriminering måste de äldres unika behov synliggöras, deras delaktighet och självbestämmande stärkas. Det är dags för ett perspektivskifte som ställer äldre personer och deras mänskliga rättigheter i centrum”, säger Fredrik Malmberg, direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.

MISSA INTE: Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige

Fem krav för äldres mänskliga rättigheter

Med årsrapporten kom även fem konkreta rekomendationer gällande äldres rättigheter.

Där ingick att ta fram en handlingsplan för att motverka ålderism, involvera äldre inom alla relevanta politikområden och ta bort diskriminerande åldersgärnser.

Man menar även att Sverige ska ta på sig en aktiv roll för att ta fram en internationell konvention om äldres mänskliga rättigheter och utforma ett system för stödjande beslutsfattande för äldre personer utifrån funktionsrättskonventionen.

ANNONS

Forskare stödjer rapporten

ANNONS

Under måndagen hölls ett seminarium kring årsrapporten. Politiker och forskare fanns i publiken.

En var Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet. Enligt honom har forskningen kunnat konstatera att bristen på ett mänskliga rättigheter-perspektiv inom äldreomsorgen gör att äldre snarare formas utifrån ett synsätt på möjligheter än på rättigheter.

”Man frågar inte efter det man egentligen önskar och behöver för att kunna fortsätta vara den man har varit tidigare”, sa Håkan Jönson.

Läs mer om ekonomi:

Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige

De är pensionssystemets stora vinnare

Så flödar svenska bidragspengar utomlands – varje dag

Begagnad bil: Experttipsen du inte vill missa

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS