För första gången på nästan 40 år uppdateras reglerna för OMXS30, som omfattar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Klassiker lämnar börsens finrum – så påverkas din portfölj när OMXS30 görs om.
Klassiska bolag petas ur OMXS30

Mest läst i kategorin
Från första juli förändras det svenska storbolagsindexet OMXS30 – och det rejält. Sex bolag lämnar listan, däribland välkända namn som Electrolux, Kinnevik och SBB. Det rapporterade bland annat Placera.
”Det är prestige att vara med – och det kan påverka både kurs och exponering mot fonder”, säger Edvard Lundkvist, redaktionschef på finanstidningen Dagens PS, i Börsbarometern.
MISSA INTE: Svenskt fondsparande växer så det knakar – mitt i sommaren
För första gången på 40 år
För första gången på nästan 40 år uppdateras reglerna för OMXS30, som omfattar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Nu slopas bland annat möjligheten att ha både A- och B-aktier med i indexet, samtidigt som man väger in likviditet på ett nytt sätt.
”Det här är ju indexet som många, både småsparare och fondbolag, använder som sin kompass. När jag började spara på börsen tittade jag själv nästan uteslutande på OMXS30”, säger Edvard Lundkvist.
Att hamna utanför indexet innebär minskad synlighet för aktien – och potentiellt lägre efterfrågan från indexfonder. Men bolagen har möjlighet att ta sig tillbaka.
Oljepriset faller – lättnad för svensk ekonomi
Ett annat ljus i tunneln är att oljepriset har fallit tillbaka till nivåerna före konflikten mellan Israel och Iran.
”Det här är ett väldigt positivt besked för Sverige, som är ett omvärldskänsligt land. När världsläget oroar så tappar svenska börsen ofta mer än andra”, säger Edvard Lundkvist.
Ett lugnare geopolitiskt läge skulle kunna dämpa inflationsoron – och i bästa fall minska trycket på svenska hushåll. Men osäkerheten är fortfarande stor.
Rapportperioden kan ge nya svar
Flera investerare riktar nu blickarna mot den kommande rapportperioden, där bolagens orderingång och vd-ord väntas ge mer konkreta signaler om ekonomin.
”Det ska bli skönt att få prata lite mer om hur bolagen faktiskt går – och lite mindre om makro”, säger Edvard Lundkvist.
Föregående kvartalsrapporter speglade ännu inte fullt ut effekterna av konflikten i Mellanöstern eller handelsoron. Nu blir det tydligare om bolagen ser framgång eller motvind i prognoserna för resten av året.
Tillväxten uteblir – trots räntesänkningarna
Samtidigt pekar Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos på att tillväxten i Sverige blir lägre i år än förra året – trots att styrräntan sänkts och nu närmar sig en så kallad normal nivå.
”Två procent brukar ses som någon form av normalränta, men det verkar inte räcka. Konsumtionen tar inte fart, bostadsmarknaden står still – och många håller hårt i plånboken”, säger Edvard Lundkvist.
Orsaken tros vara en blandning av inflationströtthet, oro för världsekonomin – och att många hushåll fortfarande bygger upp buffertar efter tuffa år.
”Man hör folk säga att de hoppas på fler räntesänkningar – men inser inte att räntan faktiskt redan har kommit ner. Frågan är vad som egentligen krävs för att Sverige ska komma igång igen.”
Läs mer om ekonomi:
Svenskt fondsparande växer så det knakar – mitt i sommaren
5 tips för dig som ska ta ut pension i höst
Tusentals svenskar får nu höja sin pension med 2 200 – i månaden
Höj din totala pension med över en miljon kronor – tar bara 10 minuter

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.