E55

Skrotningspremien floppade – höjs med 150 procent

Romina Pourmokhtari går ut med att skrotningspremien höjs med 150%. (Foto: Liberalerna samt Getty Images)
Romina Pourmokhtari går ut med att skrotningspremien höjs med 150%. (Foto: Liberalerna samt Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 16 apr. 2025

Få napp på skrotningspremien för elbilsköp. Nu agerar regeringen med en kraftig höjning till 25 000 kronor och breddar stödet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens tidigare initiativ för att snabba på övergången till elbilar genom en skrotningspremie på 10 000 kronor har inte gett de resultat som förväntades.

Sedan introduktionen i augusti förra året har endast 412 personer beviljats stödet fram till den första april i år, en siffra som kontrasterar starkt mot de tiotusentals skrotade bilar som Klimat- och näringsdepartementet initialt hade räknat med.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) erkänner att intresset varit ”minst sagt svalt” och uttrycker en förhoppning om att den nu aviserade höjningen ska vända trenden.

Fel däck i påsk? Svenskar saknar kunskap

Nära 6 av 10 svenskar saknar koll på exakt när dubbdäcken ska av. Inför påskhelgen oroar experter sig för okunskapen ute på vägarna.

Kraftig ökning av skrotningspremien och utvidgat stöd

I den kommande vårändringsbudgeten presenteras ett förslag om att mer än fördubbla skrotningspremien till 25 000 kronor. Detta innebär en ökning med hela 150 procent.

Dessutom kommer det utökade stödet att gälla retroaktivt, vilket innebär att de som redan har tagit del av den ursprungliga premien på 10 000 kronor kommer att kompenseras med ytterligare 15 000 kronor.

En annan viktig förändring är att stödet nu även omfattar skrotning av bilar med utsläppsklass Euro 5, vilket i praktiken betyder att bilar som är ungefär tio år eller äldre nu kan kvalificera sig.

ANNONS

Osäkerhet kring framtida effekter

ANNONS

Trots den kraftiga höjningen av premien är klimat- och miljöminister Pourmokhtari försiktig med att spekulera i exakt hur många fler som kommer att nappa på erbjudandet och i vilken utsträckning koldioxidutsläppen från trafiken därmed kommer att minska. Hon menar att det är ”väldigt svårt att bedöma hur många som kommer söka” och avstår därför från att ge några konkreta prognoser.

Glöm elbilen? Dieselbilarnas oväntade segertåg

En oväntad vändning i begagnathandeln skapar rubriker. Experter analyserar nya siffror och trender. Vad ligger bakom köparnas val?

Fokus på kärnkraft, vindkraft och laddinfrastruktur

Enligt Pourmokhtari är skrotningspremien snarare att betrakta som ett komplement till de större och viktigare klimatåtgärderna, vilka hon identifierar som investeringar i mer kärnkraft, vindkraft och utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar.

Hon liknar skrotningspremien vid ”lite strössel på glassen” i det stora klimatarbetet.

Elbilspremie för hushåll planeras

Regeringen har även aviserat att en separat elbilspremie, specifikt riktad till hushåll som kan ha ett större behov av ekonomiskt stöd vid inköp av elbil, är under utveckling och planeras att införas nästa år.

”Vi arbetar för fullt med att plocka fram regelverket för den elbilspremien”, säger Pourmokhtari.

Kritik mot tidigare premie – för dyr omställning

ANNONS

Som vi tidigare skrivit om på E55, har den initiala skrotningspremien på 10 000 kronor kritiserats för att vara otillräcklig. Motorjournalisten Åsa Wallenrud menade att premien inte kompenserar för den höga kostnaden att köpa en ny elbil, särskilt för de som kör äldre bilar med lågt ekonomiskt värde.

Svalt intresse för skrotningspremien av bensin- och dieselbilar

En halv miljard har avsatts för att fler ska skrota sina dieselbilar. Men premien används knappt och nästan ingen går över till elbilar.

”Om du redan kör en äldre bil som inte är värd särskilt mycket, blir kostnaden för en ny elbil fortfarande orimligt hög. För den som ska investera i en bil för en halv miljon kronor är 10 000 kronor i skrotningspremie ingen större hjälp”, konstaterade Wallenrud.

Hon pekade även på att Sveriges incitament för elbilar är svaga i jämförelse med exempelvis Norge, där en bredare palett av förmåner har lett till en betydligt högre andel elbilar. Wallenrud underströk att inköpskostnaden för elbilar är en betydande faktor som hämmar en snabbare omställning och efterlyste kraftfullare politiska åtgärder, såsom en höjning av skrotningspremien, fler skattefördelar och en enklare laddinfrastruktur.

Oslagbar trygghet: Bilen som får konkurrenterna att blekna

Bilen som sätter barnens säkerhet i första rummet. Med rekordhöga betyg i krocktester, lovar den här suven en trygg resa för hela familjen.

Läs också:

Svenska skattepengar finansierar elmopeder i Ghana. Dagens PS

96-åringe Bengts hemlighet: Har aldrig druckit alkohol. News 55

HD tar upp bilbesiktning med mutanklagelser. Realtid

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

ANNONS