Malmöbon Katarina Hempel betalade sin parkeringsavgift – ändå fick hon en p-bot på 600 kronor. Enligt parkeringsbolaget tog det för lång tid från det att bilen parkerades tills biljetten köptes. Nu väcker fallet debatt om parkeringsvakternas bedömningsregler och vad som egentligen är rimligt.


Mest läst i kategorin
Efter ett träningspass på Kockum Fritid i Malmö fick Katarina Hempel en ovälkommen överraskning – en gul lapp på vindrutan med en p-bot på 600 kronor. Hon hade visserligen parkerat och sedan betalat sin biljett i automaten, men enligt parkeringsbolaget Aimo Park gick det för lång tid mellan att bilen stod stilla och att betalningen gjordes.
”Jag tänkte att jag kanske har gjort något fel. Registrerade jag aldrig betalningen? Och så tittar jag mer noggrant på p-boten och ser då att den är registrerad till den tiden jag satt i bilen och rasslade runt”, säger Katarina till Sydsvenskan.
Enligt hennes egen uppskattning tog det högst två minuter från att hon parkerade tills att hon gick till automaten. Men enligt det externa klagomålsföretaget Hojab, som hanterar Aimo Parks kontrollavgifter, måste biljettköp ske inom en minut efter parkering. Någon sådan regel står dock inte angiven vid platsen.
MISSA INTE: Kvinnofritt i toppen hos partsägda bolag – endast män som vd och ordförande
Reglerna – otydliga och hårt tolkade
Katarina valde att inte överklaga p-boten, trots att hon anser situationen orimlig. Man kan även överklaga hos Konsumentverket som har mer information om det på sin hemsida.
”Det känns ju inte rimligt. Jag kan ju parkera längre bort, det kanske inte finns parkeringsplatser precis vid automaten eller så kan det vara kö som det ofta ä”, säger hon.
Efter att ha delat sin upplevelse i en lokal Facebookgrupp fick hon snabbt stöd – flera andra beskrev liknande händelser vid samma parkering.
Magnus Sten, verksamhetschef på Kockum Fritid, säger att parkeringen sköts helt av Aimo Park, och att stiftelsen inte har inflytande över kontrollavgifterna. Han bekräftar att det förekommer återkommande klagomål på vad många beskriver som nitiska parkeringsvakter.

Sex minuter eller en – när får du p-bot?
Enligt juristen Emma Haversten på Hojab finns ingen fast tidsgräns i lag. Hon menar dock att det i rättspraxis finns en ”presumtion” om att ett fordon är parkerat efter cirka sex minuter – vilket går på tvärs mot den information Katarina fick om att det bara är en minut som gäller.
”Så fort en vakt kan fastställa att ett fordon är olovligt parkerat så går det att utfärda en kontrollavgift. Oftast väntar de ett tag för att folk ska få möjlighet att hinna betala”, säger hon.
Detta skapar förvirring: är det en minut som gäller, som Katarina fick höra? Eller sex minuter, som verkar vara branschpraxis enligt Hojab?
Automatkrav för rabatt förlänger tiden
Kockum Fritid erbjuder rabatterad parkering till träningskunder via ett förmånskort – men bara om betalningen sker i p-automaten, inte via app. Det gör att många tvingas gå en bit, vilket förlänger tiden mellan parkering och betalning.
”Måste man gå bort till en betalautomat så kommer det givetvis ta längre tid än om man kan betala i en mobilapplikation,” säger Emma Haversten.
Maguns Steen har nu bett om ett förtydligande från Aimo Park kring deras kontrollrutiner.
Läs mer:
Ränteavdragen kostar staten 61 miljarder – mest till män med hög lön
Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld
Bråttom för småhusägare – risk att missa tusenlappar
Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.