Förvirring råder bland husbilsägare efter slopad malusskatt. Många som väntat sig lägre utgifter kan bli besvikna.


Mest läst i kategorin
Riksdagens beslut att slopa malusskatten på husbilar, som trädde i kraft den 1 februari 2025, har skapat stor förvirring bland landets husbilsägare. Många hade förväntat sig en betydande skattesänkning, men verkligheten har visat sig vara mer komplicerad, skriver alltomhusbilen.
”Folk har ringt och mejlat i massor, de känner sig lurade av säljare som lovat guld och gröna skogar,” berättar Stig Forsberg, teknisk expert på alltomhusbilen.se till Aftonbladet.
Komplexa regler bakom skatteskillnader
Anledningen till förvirringen är att inte alla husbilar omfattades av malusskatten från början. Reglerna har varit svårtydda, vilket lett till att både ägare och säljare haft svårt att förstå vem som faktiskt skulle gynnas av förändringen. Det är som att jämföra äpplen och päron, samma motor kunde ha olika klassificeringar beroende på tillverkare förklarar Stefan Janeld, chefredaktör på alltomhusbilen.se.

Bankbedrägeri mot äldre vanligare i Norden: ”Kriminell epidemi”
En ny rapport visar att enorma summor dras in på bankberägerier i Europa. Norden står ut – här drabbas äldre personer i högre grad.
Återbetalning och beräkningar
De husbilsägare som faktiskt betalat malusskatt och vars fordon varit i trafik sedan februari, ska ha fått en återbetalning från Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen har betalat ut överskjutande skatt till de som berörs, cirka 9 000 husbilar totalt. För dessa ägare har skattesänkningen varit betydande, i vissa fall från cirka 25 000 kronor till under 10 000 kronor per år.
Faktorer som påverkar skatten
Flera faktorer har spelat in för att avgöra om en husbil omfattats av malusskatten eller inte. Typ av chassi och hur motorn klassificerats är två avgörande punkter. En del motorer klassades som ’heavy’ istället för ’light’, vilket gav högre utsläppsgränser och därmed undantag från malus.
Dessutom har olika typer av godkännanden påverkat beräkningen av utsläppsvärden, vilket ytterligare komplicerat situationen.

Är du i riskzonen? Så här påverkar din alkoholkonsumtion körkortet
Den senaste tidens rapportering kring Transportstyrelsens arbete med att återkalla körkort på grund av alkohol har varit missvisande.
Ökning av nyregistreringar trots förvirringen
Trots förvirringen kring malusskatten fortsätter nyregistreringen av campingfordon att öka. Mars månad visade en kraftig uppgång, särskilt för husbilar, skriver Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.
”Vi ser ett ökat intresse för mobilt boende, och avskaffandet av malusskatten har bidragit till att fler vågar investera,” säger Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF).
Statistik från mars 2025:
- Husbilsregistreringar: 355 stycken, en ökning med 58.81 procent jämfört med mars 2024.
- Husvagnsregistreringar: 140 stycken, en ökning med 5.96 procent jämfört med samma period 2024.
”Vi ser även positiva signaler för husvagnarna, intresset är stort,” fortsätter Nilsson.
Trots skatteförvirringen tyder siffrorna på en stark marknad för mobilt boende.

De lever pensionsdrömmen redan nu – bor i husbil på heltid
De tog tag i pensionsdrömmen innan pensionsåldern. Nu lever Camilla och Björn heltid i husbil – de insåg att de inte ville vänta.
Läs också:
Biljättar i miljardsmäll: EU slår ner mot kartell. Dagens PS
89-åringen fick sparken från Aftonbladet – efter 62 år. News 55
Biljettbedragare kan avslöjas med bank-id-lösning. Realtid

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.